Un grup de preoți români din Valea Timocului, de la Protopopiatul Ortodox Român al Daciei Ripensis, din Negotin (Serbia), care predau limba română în cadrul școlilor de week-end înființate pe lângă bisericile românești din Timoc, au participat timp de două zile, la Drobeta Turnu Severin, la un curs de metodologie a predării limbii române cu elemente de cultură națională. Acțiunea face parte dintr-un proiect al Institutului Eudoxiu Hurmuzachi pentru românii de pretutindeni, în sprijinul copiilor românilor din Serbia de Răsărit.
Atelierele au fost susținute de profesori-formatori specializați în metodica, psihopedagogia şi didactica predării de la Inspectoratul Școlar Județean Mehedinți și au fost organizate în parteneriat cu Protopopiatul Daciei Ripensis din Timoc și Asociația pentru cultura românilor/vlahilor din Serbia “Ariadnae Filum”.
Deschiderea cursurilor a avut loc în dimineața zilei de 23 mai la Școala nr.7 ”Teodor Costescu” din Drobeta Turnu Severin, unde elevii au prezentat cursanților un program artistic divers. În cadrul atelierelor au fost abordate teme ce țin de cerinţele unui învăţământ performant, instrumente alternative și atractive de studiu a limbii, culturii și civilizației românești, dificultăți ale lectorilor din Timoc în abordarea subiectelor ce țin de identitatea românească. Lectorii care predau limbă, cultură și civilizație românească în cadrul asociațiilor și parohiilor din Timocul sârbesc au participat și la lecțiile deschise care au avut loc la Școala nr.7-Teodor Costescu din Drobeta Turnu Severin, anunță IEH.
”Aceste cursuri fac parte dintr-un program amplu dedicat promovării limbii române în comunitățile istorice românești și diaspora și vor continua anul acesta, în perioada iulie-noiembrie, cu cea de-a doua ediție a “Caravanei Limbii Române în Timoc”, afirmă Nicolae Brînzea, director general adjunct IEH.
Anul trecut, peste 1.000 de părinţi şi elevi etnici români/vlahi din vestul Serbiei (Bolievac, Bor, Zajecar, Cupria, Svilajnac, Svilajnac, Golubac, Zagubica, Majdanpek, Negotin, Veliko Gradiste si Kladovo) au participat la dezbaterile şi mesele rotunde organizate de Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” în parteneriat cu Asociația pentru Cultura românilor/vlahilor “Ariadnae Filum”. Campania de informare a populaţiei româneşti/vlahe pe tema necesităţii păstrării şi promovării limbii şi identităţii culturale româneşti, dar şi a drepturilor pe care le au minorităţile naţionale într-un stat european a cuprins 34 de localităţi cu populaţie majoritar românească din Timoc (Serbia) și a făcut parte din proiectul “Caravana Limbii Române în Timoc” derulat de Institutul ”Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni.
Proiectul IEH se înscrie și în strategia Ministerului pentru Românii de Pretutindeni (MRP) privind marcarea Zilei Românilor de Pretutindeni. Evenimentul de anul acesta este dedicat componentei educaționale şi se concentrează pe importanţa studierii limbii române.
În acest an, cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni, Ministerul Românilor de Pretutindeni organizează la Facultatea de Drept a Universității din Bucureşti, un seminar-dezbatere cu tematică educaţională cu privire la importanţa educaţiei în limba română şi demersurile necesare pentru păstrarea şi afirmarea identităţii lingvistice a românilor din afara graniţelor.
Sărbătorirea Zilei Românilor de Pretudindeni continuă în comunitățile românești din Salamanca (Spania), Tel Aviv (Israel) și Cernăuți (Ucraina).
Din 2015, Ziua Românilor de Pretutindeni este sărbătorită în ultima duminică a lunii mai (anul acesta – 28 mai). Ziua Românilor de Pretutindeni a fost instituită prin Legea nr. 299 din 13 noiembrie 2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, care reglementează drepturile persoanelor care își asumă în mod liber identitatea culturală română – persoanele de origine română și cele aparținând filonului lingvistic și cultural românesc, din afara granițelor României, având ca scop menținerea, promovarea și afirmarea identității lor culturale, etnice, lingvistice și religioase.