Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a participat, la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a miniştrilor de resort din statele membre ale UE privind situaţia din Ucraina, ca urmare a escaladării violenţelor din ultimele zile. Miniştrii europeni au avut o dezbatere amplă despre modalităţile, pe termen scurt şi mediu, prin care UE poate contribui în mod eficient la detensionarea situaţiei din Ucraina. Au fost adoptate concluzii ale Consiliului.
Şefii diplomaţiilor europene și-au exprimat profunda îngrijorare faţă de deteriorarea continuă a situaţiei, în capitala Kiev, dar şi în alte regiuni ale Ucrainei, şi au condamnat ferm actele de violenţă care s-au soldat, numai în ultimele 48 de ore, cu peste o sută de morţi şi răniţi. Au fost apreciate demersurile politico-diplomatice europene, materializate inclusiv prin prezenţa la Kiev, chiar pe parcursul desfăşurării reuniunii ministeriale de la Bruxelles, a miniştrilor de Externe ai Germaniei, Franţei şi Poloniei, precum şi a unei importante delegaţii a Parlamentului European. A fost subliniată necesitatea continuării implicării active a UE, împreună cu alţi actori şi organizaţii internaţionale, în scopul aducerii la masa dialogului a părţilor implicate în actuala criză politică.
Pledând pentru o reacţie fermă, unitară şi rapidă a UE faţă de evoluţiile grave din ultimele zile, miniştrii au stabilit adoptarea de sancțiuni, sub formă de măsuri restrictive ţintite, individuale, care să vizeze persoanele ce se fac responsabile de încălcarea drepturilor și libertăților fundamentale și de actele de violenţă.
În cadrul discuţiilor, ministrul Titus Corlăţean a reiterat profunda preocupare faţă de recentele evenimente dramatice din capitala Ucrainei şi a condamnat cu fermitate violenţele care au condus la pierderea de vieţi omeneşti. A accentuat responsabilitatea principală aparținând conducerii politice a Ucrainei de a acționa pentru stoparea imediată a violențelor și promovarea dialogului politic cu opoziția, precum și necesitatea ca liderii opoziției să se delimiteze de acțiunile grupărilor radicale. A subliniat importanţa încurajării de către UE a dialogului politic intern, în cadrul mecanismelor democratice şi cu respectarea normelor statului de drept, singura modalitate care poate asigura convenirea unei soluţii durabile.
„Pentru România, stabilitatea Ucrainei, unde trăieşte o comunitate istorică importantă de români, este esenţială. Efectele perpetuării instabilităţii la graniţele României şi ale unui stat partener al UE, Republica Moldova, aflat într-un moment crucial al parcursului său european, constituie un risc de securitate major”, a subliniat, în intervenţia sa, ministrul Corlăţean.
Şeful diplomaţiei române a evidenţiat urgenţa identificării unei soluţii pe termen mediu pentru situaţia economică dificilă pe care o traversează Ucraina, a cărei deteriorare poate avea implicaţii regionale. In acest context, a susţinut necesitatea unui demers coordonat al UE cu SUA şi instituţiile financiare internaţionale în vederea sprijinirii redresării economice a Ucrainei.
Totodată, ministrul român şi-a manifestat încrederea în capacitatea Ucrainei de a depăşi acest moment dificil pe plan intern şi de a decide reluarea parcursului european, ai cărui beneficiari sunt, în primul rând, cetăţenii săi.