Ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, i-a vizitat pe cei patru români arestați pentru trafic de droguri și aflați în închisorile din Malaysia în contextul vizitei de lucru pe care a efectuat-o în perioada 11-13 martie în această țară. Starea de sănătate a cetățenilor români deținuți în Malaysia este în general bună, având în vedere condițiile climatice dificile din regiune. Ministrul delegat le-a transmis deținuților că statul român urmărește cu atenție situațiile lor și că instituțiile de la București fac eforturi pentru fiecare caz în parte.Demnitarul a vizitat închisoarea Sungai Buloh din statul Selangor, unde sunt deținuți doi cetățeni români acuzați de trafic de droguri și ale căror procese sunt încă în derulare.
De asemenea, oficialul i-a vizitat pe cetățeanul român condamnat la moarte aflat în centrul de detenție Johor, din statul Johor, și pe românul condamnat la 8 ani de închisoare și 10 lovituri de ratan, încarcerat în centrul de detenție Kajang, din statul Selangor.
Ministrul Stoenescu a discutat și cu avocatul malaysian Datuk Nyananthan Sivananthan, care se ocupă de cazurile românilor, pentru a afla detalii despre procese și demersurile juridice în curs de desfășurare.
În cazul cetățeanului român condamnat la moarte, oficialul român, în calitate de trimis special al Președintelui României Klaus Iohannis și Premierului Dacian Cioloș, i-a adus la cunoștință că a transmis autorităților malaysiene scrisorile celor doi înalți demnitari în care fac apel la clemență.
“Abolirea pedepsei capitale la nivel global reprezintă un obiectiv important pentru România, promovat, în calitatea sa de stat membru UE, în cadrul grupului de lucru cu privire la abolirea pedepsei capitale, precum și în cadrul Organizației Națiunilor Unite,” a declarat ministrul delegat. “Adunarea Generală a ONU a adoptat la 18 decembrie 2014 o rezoluție cu privire la impunerea unui moratoriu în ceea ce privește pedeapsa cu moartea, România fiind unul dintre statele care a sprijinit această inițiativă, iar demersurile noastre la nivel internațional reprezintă pași necesari în această direcție, cu atât mai mult cu cât este vorba de cetățeni români,” a mai adăugat demnitarul.
Acest demers se înscrie în efortul complex și constant al Ministerului Afacerilor Externe care are ca principal obiectiv evitarea pedepsei cu moartea pentru cei patru români arestați în Malaysia.
CITEȘTE ȘI:
Ministrul Stoenescu a discutat cu ambasadorul Tajul Aman bin Mohamad despre situația românilor arestaţi în Malaysia
Românii condamnați în Malaysia ar putea fi extrădați dacă negocierile pentru încheierea tratatelor în domeniul cooperării judiciare în materie penală vor avea succes
Demnitarul român a apreciat deschiderea și atitudinea constructivă a autorităților malaysiene cu privire la începerea negocierilor celor trei tratate care să reglementeze aspecte de cooperare judiciară în materie penală: asistență judiciară, extrădare și transferul persoanelor condamnate.
Reamintim că la începutul lunii martie Guvernul a aprobat, prin memorandum, începerea negocierilor cu Malaysia cu privire la trei tratate care să reglementeze aspecte de cooperare judiciară în materie penală: asistență judiciară, transferul persoanelor condamnate și extrădare.
Între România și Malaysia nu există în prezent un cadru juridic în domeniul cooperării internaționale în materie penală, discuții preliminare pe tema încheierii unor tratate bilaterale cu Malaysia fiind începute din anul 2012.
În 2013, Ministerul Justiției din România a transmis părții malaysiene că este interesat să negocieze încheierea unor tratate cu Malaysia care să reglementeze aspecte de cooperare judiciară în materie penală, îndeosebi în ceea ce privește transferul persoanelor condamnate. Ulterior, partea malaysiană a comunicat Ambasadei României adoptarea legislației necesare pentru negocierea acestui tratat, fiind astfel create premisele pentru demararea discuțiilor asupra acestui tratat deosebit de importat pentru partea română.
În acest moment, în închisorile din Malaysia se află patru cetățeni români care sunt cercetați pentru trafic de droguri și care riscă să fie executați.
Cel mai cunoscut caz este cel al lui Ionuț Gologan, arestat în 2012 pe aeroportul din Kuala Lumpur cu 1,5 kg de metamfetamina și condamnat de instanța supremă la pedeapsa cu moartea.
CITEȘTE ȘI:
Noi date în procesul românului condamnat la moarte în Malaysia
Speranţe pentru românul condamnat la moarte în Malaysia