Secretarul de stat din Departamentul pentru Românii de Pretutindeni Stejărel Olaru a acordat un interviu Revistei 22 în care a detaliat prioritățile și activitățile acestei instituții guvernamentale menite să întrețină și să dezvolte relațiile cu românii care trăiesc în afara granițelor. DRP are bugetat anul acesta sprijinirea editării unor publicații în limba română, achiziția de materiale didactice pentru școlie cu predare în limba română, dotare unor școli și biserici, lucrări de reabilitare, festivaluri, serbări populare și școli de vară. Departamentul acordă o atenție sporită proiectelor care vizează consolidarea și implicarea comunităților de români de peste hotare.
Stejărel Olaru a precizat că guvernul României a cerut autorităților ucrainene să acorde un tratament comunității române similar cu cel pe care statul român îl acordă minorității ucrainene de pe teritoriul său. În prezent cooperarea româno-ucraineană în domeniul respectării minorităților este mulțumitoare, însă Kievul ar trebui depună mai multe eforturi pentru a asigura respectarea drepturilor minorității române.
În cazul românilor care locuiesc în Serbia pe Valea Timocului, DRP se așteaptă ca aceștia să aibă un acces mai larg la programele de radio și televiziune românești, în urma acordului bilateral semnat în 2012. Deschiderea consulatului românesc de la Zaicear va sprijin comunitatea românilor din Valea Timocului. Negocierilor româno-sârbe se axează pe eliminarea obstacolelor din activitate BOR, lărgirea accesului la învățământul în limba maternă a românilor, care este în prezent destul de scăzut, eliminarea criteriilor legislative care diferențiază românii de vlahi și eliminarea acelor prevederi care promovează slavizarea minorității române.
DRP sprijină școlile cu predare în limba română din Transnistria care se confruntă cu o situație dificilă, autoritățile separatiste punând piedici în desfășurarea activității acestora și descurajând învățământul în limba română. Departamentul a ajutat liceul „Ștefan cel Mare și Sfânt” pentru a achiziționa un autoturism, a sprijinit reabilitarea grădiniței din Varnița, iar Asociația „Lumina” a Pedagogilor Transnistreni a fost sprijinită să editeze o lucrare despre crimele comuniste din Transnistria.
Stejărel Olaru a notat interesul sporit al tinerilor din comunitățile de români din vecinătatea țării noastre pentru prezervarea valorilor identitare și naționale. Comunitățile române din regiune se pot proteja în fața tentivele de asimilare forțată prin întărirea legăturilor comunitare și prin semnalarea abuzurilor României și UE.