Site icon TIMP ROMÂNESC

Stoltenberg: Este responsabilitatea Alianței să se asigure că războiul nu depăşeşte graniţele Ucrainei. Nu vor fi trimise trupe NATO în Ucraina

Press conference by NATO Secretary General Jens Stoltenberg following the Extraordinary meeting of NATO Ministers of Defence

Miniștrii apărării NATO s-au întâlnit miercuri (16 martie 2022) pentru a aborda consecințele invaziei Ucrainei de către Rusia, inclusiv sprijinul Aliaților pentru Ucraina și măsurile de consolidare a apărării colective a NATO pentru securitate pe termen mai lung.

Miniștrilor li s-au alăturat mai întâi partenerii NATO, Finlanda, Suedia, Georgia și Uniunea Europeană, și au primit o informare de la ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, despre situația din Ucraina. „Cu toții am adus un omagiu curajului poporului ucrainean și al forțelor armate ucrainene”, a declarat secretarul general al NATO Jens Stoltenberg.

Jens Stoltenberg: „Ne confruntăm cu o nouă realitate pentru securitatea noastră. Așa că trebuie să ne resetăm apărarea noastră colectivă și descurajarea pe termen lung. Le-am dat sarcini comandanților noștri militari să dezvolte opțiuni în toate domeniile: terestre, aeriene, maritime, cibernetice și spațiu.”

Miniștrii au convenit că sprijinul NATO pentru Ucraina trebuie să continue, inclusiv cu provizii militare, ajutor financiar și ajutor umanitar. „NATO răspunde la această criză cu viteză și unitate”, a spus secretarul general, adăugând că liderii NATO se vor reuni săptămâna viitoare pentru un Summit extraordinar al NATO.

El a remarcat că aceasta ar putea include substanțial mai multe forțe în partea de est a Alianței, mai multă putere aeriană aliată și un număr semnificativ de nave de luptă.

Secretarul general a subliniat că astfel de creșteri majore ale descurajării și apărării colective ale NATO necesită investiții majore și a salutat anunțurile Aliaților privind mai multe investiții, reiterând că Aliații trebuie să investească minimum 2% din PIB în apărare.

NATO cere Rusiei să oprească războiul din Ucraina, iar președintelui Putin să retragă trupele din această țară.

Pe fondul unor cereri din ce în ce mai insistente ale președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenky și răspunzând unei întrebări a presei, secretarul general Jens Stoltenberg a declarat că este responsabilitatea Alianței să se asigure că războiul nu depăşeşte graniţele Ucrainei, reafirmând că nu vor fi trimise trupe NATO în Ucraina.

NATO nu a dat curs cererii Poloniei de a desfășura o misiune de pace în Ucraina, care să asigure evacuarea populației civile prin coridoare umanitare din zonele unde au loc confruntări între forțele ucrainene și cele ruse. Ucraina va fi sprijinită în continuare cu ajutoare umanitare și financiare, inclusiv cu provizii de ordin militar.

NATO nu va desfășura trupe sau mijloace aeriene în Ucraina, a precizat secretarul general al Alianței, după reuniunea miniștrilor apărării din NATO.

Va fi însă consolidată substanțial prezența militară în țările aflate la granița estică a Alianței, unde vor fi dislocate trupe și echipamente suplimentare. 100.000 de militari NATO sunt în Europa, în stare de alertă.

Exit mobile version