Acasă Uncategorized Strategia europeană a Dunării leagă afacerile româno-austriece

Strategia europeană a Dunării leagă afacerile româno-austriece

Strategia UE din Regiunea Dunării este un subiect de mare interes pentru dezvoltarea legăturilor economice şi comerciale dintre România şi Austria, iar rolul important pe care Dunărea îl deţine pe agenda Comisiei Europene, oferă un excelent cadru de cooperare, a subliniat Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, Mihai Daraban în cadrul întâlnirii cu Michael Schwarzinger, Ambasador al Republicii Austria la Bucureşti şi a consilierului economic al Republicii Austria, Rudolf Lukavsky, reprezentant al Camerei de Comerţ a Austriei.

 În cadrul întrevederii din 28 iulie s-a stabilit că  utilizarea Dunării că rută alternativă de transport oferă multiple avantaje şi oportunităţi de business pentru ţările europene din centrul continentului, care nu au ieşire la mare, având în vedere costurile reduse şi evitarea căilor ocolitoare.

În contextul schimbărilor de strategie de la nivelul Sistemului Cameral, având ca obiectiv creşterea gradului de reprezentare şi a sprijinului acordat comunităţii de afaceri la nivel naţional şi internaţional, Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României a subliniat rolul CCIR în promovarea ofertei de export a României şi internaţionalizarea afacerilor, inclusiv prin organizarea de târguri comerciale şi misiuni economice.

În baza bunelor relaţii economice dintre cele două ţări, părţile au convenit asupra unei agende comune pentru toamna acestui an şi şi-au propus să contribuie la dinamizarea investiţiilor reciproce. Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României şi-a manifestat intenţia de a organiza o delegaţie la Viena. În completare, oficialul austriac a precizat că va organiza în luna octombrie o sesiune de informare asupra oportunităţilor de afaceri din Austria, punând accent pe faptul că ţara să doreşte nu numai intensificarea schimburilor comerciale, dar şi atragerea de investitori români.

Austria este unul dintre principalii parteneri economici ai României, fiind pe locul 2 în clasamentul investitorilor străini, după capitalul investit, şi pe locul 8 în clasamentul partenerilor comerciali. În anul 2013 volumul schimburilor româno-austriece a înregistrat o creştere cu 2,21% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2012, din care exportul a crescut  cu 14,36%.