Site icon TIMP ROMÂNESC

Studenții din Bologna doresc să fie mediatori pentru comunitatea românească: “ Îi invităm pe toți românii la unitate”

Asociația studențească “Gaudeamus” din Bologna a organizat duminică un simpozion dedicat deschiderii anului universitar 2014-2015. La eveniment, organizat în centrul cultural universitar “Zonarelli”, au participat Eugen Șerbănescu, Consulul General al României la Bologna, studenți sau absolvenți la Bologna, jurnaliști din presa românească și basarabeană.

La întâlnire au fost invitați și reprezentanți ai formațiunilor românești din trei regiuni italiene, Marche, Emilia Romagna și Toscana, din zona de competență a Consulatului de la Bologna.

A fost și un prim contact oficial al noului consul general, Eugen Șerbănescu, cu reprezentanți ai asociațiilor din comunitatea românească din cele trei regiuni.

Studenții asociației “Gaudeamus” (înființată în luna actombrie a anului trecut) și-au prezentat activitatea și proiectele. “Am organizat câteva activități culturale, cu ocazia Zilei Naționale și a Zilei Limbii Romăne, apoi am început crearea noului site care este aproape definitivat. Nu vrem să ne oprim aici, activitatea noastră va lua amploare, am trecut de primul an, de început, am căpătat experiență iar proiectele noastre încep să prindă contur.” a declarat Vasile Simon, unul dintre membrii fondatori ai asociației.

”Dorim să ne extindem și în alte centre universitare.” a mai precizat Simon.

Referindu-se la prezența altor asociații romănești, Simon a adăugat: “Vom organiza și alte întălniri în viitor. Dorim să fim mediatori pentru comunitatea românească. În acest sens îi invităm pe toți românii la unitate.”

Au fost prezenți și studenți care au absolvit facultatea la Bologna și care au povestit din experiența lor. “Eu am studiat 3 ani la Bologna și am fost printre cei care au profitat de programul universitar care dura cu un an sau doi mai puțin ca în România. Am avut o mare surpriză când am descoperit că sistemul universitar este total diferit, că, spre exemplu aici în Italia se bazează mai mult pe practică și mai puțin pe teorie.”

”Am descoperit că profesorii italieni apreciază învățămăntul românesc și unii dintre ei erau chiar uimiți pentru că suntem veniți să studiem în Italia. Am lucrat la multe proiecte și sunt mulțumită de anii petrecuți la studiu în Italia. Acum lucrez la o multinațională, dar în limita timpului vă pot sta la dispoziție împărtășindu-vă din experiența mea. “ a povestit Nicoleta Lupulescu .

În cea de-a doua parte a întâlnirii s-au dezbătut probleme generale ale românilor din Italia. Au fost prezenți români din Ancona, Jesi, Ravenna, Padova, Bologna, Siena, Prato, Veneția și Florența.

S-a discutat despre votul prin corespondență, lipsa proiectelor legislative pentru românii din străinătate, absența politicienilor români aleși în străinătate și activitatea ministerului diasporei. S-a hotărât organizarea unei alte întălniri, în noiembrie, la care vor fi invitate cât mai multe asociații românești din zonă.

Exit mobile version