„Este foarte dificil să vorbeşti, în practica diplomatică modernă, despre diplomaţie şi să nu te referi la un cadru multilateral. Trăim într-o eră a globalizării, a interconectării, a ameninţărilor transnaţionale – astfel că orice demers diplomatic la nivel bilateral trebuie să ia în considerare şi palierul multilateral”, a spus secretarul de stat Bogdan Aurescu în fața studenților care au participat la Conferinţa Clubului Studenţilor Diplomaţi – „Diplomaţia multilaterală – cadrul predilect de promovare a politicii externe româneşti?” – de la ASE.
Aurescu a împărtășit studenţilor câteva experienţe diplomatice concrete, cu referire directă la conceptul de diplomaţie multilaterală și practica diplomatică.
Accederea României în UE şi NATO a determinat diversificarea acţiunilor pe plan internaţional şi a mecanismelor de cooperare multilaterală, a evidențiat secretarul de stat Bogdan Aurescu.
„Diplomaţia multilaterală reprezintă un element fundamental în promovarea politicii externe a României, oferind vizibilitate, expunere şi posibilitatea de a identifica eficient temele predilecte care pot contribui la promovarea obiectivelor de politică externă. Prin creşterea prezenţei pragmatice a României pe scena internaţională şi articularea vocii noastre în formatele multilaterale – în dezbaterile conceptuale care au loc – este consolidată şi poziţia si profilul României la nivel internaţional”, a subliniat secretarul de stat.