Site icon TIMP ROMÂNESC

Studenții timoceni au soluții

Asociaţia Studenţilor Timoceni (AST) a convocat, pe 31 mai, la Craiova, primul Congres din istoria organizației. La lucrările congresului ”Perspectiva Studenților din Serbia”, au fost invitați să participe studenți sârbi de origine română din toate centrele universitare România.

În cadrul congresului, AST, care reprezintă şi apără interesele studenţilor sârbi de etnie română din regiunea Serbiei Centrale şi de Răsărit (Valea Timocului), s-a analizat gradul de integrare a studenților sârbi în România și s-au stabilit principalele direcții de dialog cu inistituțiile statului.

Problemele studenților sunt numeroase. Fiecare are câte o problemă. Sunt probleme care se pot rezolva mai repede, însă există probleme care necesită timp. Noi încercăm să facem o mișcare spre rezolvarea acestora. În Timișoara a existat o neorganizare între studenții timoceni în ceea ce privește modalitatea de înscriere în cămine, de orientare în spațiu. Studenții care vin în an pregătitor trebuie să fie cazați în camerele de cămin și cu români. Astfel pot învăța mai ușor limba română, dar și cursurile pentru facultate. Mi-aș dori să se schimbe ceva ca acești studenți din Valea Timocului să se integreze mai ușor în societate. De exemplu, într-o cameră cu patru studenți, doi dintre ei ar trebui să fie din Serbia, iar ceilalți doi din România. Le-ar fi mult mai ușor și i-ar ajuta să se adapteze rapid”, consideră Miloș Zurzevic, președintele filialei timișorene a Asociației Studenților Timoceni.

Asociaţia Studenţilor din Valea Timocului a fost înfiinţată în urmă cu trei ani, dar membrii ei au reuşit să aibă primul congres abia zilele trecute, când problemele celor 300 de studenți din Valea Timocului au fost subliniate și analizate.

Una dintre principalele dificultăți pe care tinerii timoceni le întâmplină în România este aceea că după terminarea facultății, aceștia nu pot obține un loc de muncă, însă există și aspecte pozitive: „Studenților timoceni le este drumul deschis în zilele noastre, având în vedere că diplomele din România sunt recunoscute și în țările europene. Sperăm să se schimbe legea cetățeniei și studenții care studiază aici să și obțină cetățenia română. Viitorul este mult mai luminos din acest punct de vedere”, a subliniat Alexander Savic, vicepreședintele Asociației Studenților Timoceni.

În cadrul evenimentului au fost înmânate diplome celor care au sprijinit asociația. Totodată, s-au stabilit și demersurile pe care timocenii le vor face către instituțiile statului din România pentru ca problemele lor  să fie ascultate și rezolvate.

Vrem să contăm pe limba română și pe graiul românesc pentru acesta este singura dovadă care poate arăta că fiecare student care vine în România aparține etniei românești. Diploma din România este recunoascută în UE, iar acest lucru este cel mai mare avantaj. Consider că și cei care sunt studenţi aici trebuie să se întoarcă acolo. Aici să îi pregătim profesional, ca să poată merge acolo să continue această poveste de românism şi promovarea valorilor româneşti”, spune Aleksandar Najdanovic, președintele AST.

 

 

Exit mobile version