Ministerul Educației al Rep. Moldova a aprobat Regulamentul-cadru cu privire la mobilitatea academică în învățământul superior. Acest act stabilește modul de participare a studenţilor, cercetătorilor și cadrelor didactice la programe de mobilitate academică la nivel naţional şi internaţional, precum şi participarea studenților la stagii de practică și programe de schimb educațional-cultural.
„Regulamentul-cadru cu privire la mobilitatea academică reglementează foarte clar care sunt condițiile de participare a studenților, profesorilor la diverse programe de studii internaționale și naționale, cum se organizează aceste schimburi de experineță, concursuri, dar cel mai important este cum să fie recunoscută perioada în care studentul s-a flat la studii într-o altă instituție de învățământ de peste hotare în universitatea în care învață”, a declarat Directorul Direcţiei Relaţii Internaţionale şi Integrare europeană, Ludmila Pavlov.
Ministerul Educației mai anunță că a implementat trei acorduri de colaborare internațională în domeniul educației, cercetării și recunoașterii actelor de studii cu Lituania și Regatul Spaniei. „Prin aceste acorduri internaționale, ME își propune să intensifice relațiile de colaborare cu statele lumii, în special cu statele Uniunii Europene în domeniul educației. De exemplu, cu Lituania am semnat două acorduri, care se bazează pe schimb de bursieri, cercetare, schimb de experință pentru profesori, iar cu Spania acordul este în domeniul culturii și cercetării și este ca o umbrelă care cuprinde mai multe domenii în dezvoltarea educațională”, a mai menționat Pavlov. Aceste tratate au fost semnate în octombrie 2013.
La momentul actual, ME implementează în total circa 60 de tratate internaționale în domeniul educației, șapte dintre care au fost semnate în anul 2013. În ultimii ani, în programe de mobilitate academică desfășurate în baza acordurilor menționate au participat în jur de 6 mii de tineri din Rep. Moldova.