Un studiu publicat în Danemarca arată că riscul de spitalizare după infectarea cu Omicron este de două ori mai mic decât în cazul variantei Delta, iar oamenii vaccinați cu doza treia, boosterul, transmit mai greu virusul.
Un virus poate fi mai transmisibil datorită unui număr de motive, cum ar fi timpul în care rămâne în aer, capacitatea sa de a se fixa pe celule sau modul în care scapă de sistemul imunitar al organismului. În ce privește varianta Omicron, aceasta poate fi chiar și de patru ori mai transmisibilă printre cei vaccinați, arată un studiu danez făcut de cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga, în 12 mii de familii; dar același studiu mai arată că cei care au și boosterul transmit mai greu virusul.
Motivul pentru care Omicron ar fi mai infecțios îl constituie capacitatea sa de a ocoli sistemul imunitar al organismului, mai spun oamenii de știință danezi.
În același timp, ei au constatat că simptomele infectării cu Omicron sunt mai puțin servere, riscul de spitalizare fiind cu 50% mai mic decât la varianta Delta.
În concluzie, directorul unui institut de specialitate, care a participat, de asemenea, la studiu, spune că acesta ar putea fi ultimul val de coronavirus, care ar duce și la finalul pandemiei.