Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu l-a primit marți, 17 martie 2020, pe ambasadorul SUA în România, Adrian Zuckerman. Cei doi oficiali au trecut în revistă situația deosebită creată de epidemia de COVID-19 și măsurile excepționale luate la nivel global, precum și provocările cu care se confruntă statele în acest context.
Ambasadorul Adrian Zuckerman a înmânat ministrului Bogdan Aurescu o scrisoare din partea secretarului de Stat al SUA, Mike Pompeo. Prin intermediul acestei scrisori, Pompeo îi mulțumește personal șefului diplomației române pentru buna colaborare avută pe canale diplomatice cu România, inclusiv prin intermediul Ambasadei României la Washington și a Consulatului General din Los Angeles, pentru repatrierea în siguranță a cetățenilor europeni, inclusiv români, care se aflau pe nava Grand Princess.
Secretarul de Stat Mike Pompeo atrage atenția că această excelentă cooperare, care s-a desfășurat în condiții deosebit de complexe, reflectă prietenia solidă dintre România și Statele Unite, precum și contribuția valoroasă a României la nivel european și internațional. Înaltul oficial american a adresat, cu acest prilej și în contextul celebrării în 2020, a 140 de ani de relații diplomatice România-SUA, invitația ca ministrul Bogdan Aurescu să efectueze la începutul lunii aprilie, sau cât mai curând posibil când situația o va permite, o vizită la Washington.
Ministrul Aurescu a mulțumit pentru mesajul adresat de către Mike Pompeo și a exprimat aprecierile deosebite ale părții române pentru sprijinul acordat de SUA în această perioadă și nu numai.
Șeful diplomației române a arătat că partea română dorește menținerea priorității de a organiza, în măsura în care actualele condiții permit, a următoarei sesiuni a Dialogului Strategic România-SUA, care este planificată să se desfășoare în prima parte a anului la Washington. De asemenea, a arătat că va face tot posibilul să dea curs invitației adresate de omologul american.
Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat faptul că, în această perioadă complexă, trebuie păstrate în atenție, în paralel cu eforturile corelate epidemiei cu care se confruntă țările, și proiectele strategice și prioritățile de politică externă, care să contribuie la creșterea suplimentară a securității cetățenilor. A asigurat că diplomația română își continuă activitatea în parametri normali, cu respectarea condițiilor specifice generate de situația actuală.
Cei doi oficiali au discutat și despre cooperarea în domeniul apărării și al securității și a existat un schimb de opinii cu privire la evoluțiile din Republica Moldova.
Totodată, au fost trecute în revistă evoluțiile pozitive înregistrate pe palierul Inițiativei celor Trei Mări, inclusiv în contextul anunțului recent făcut de SUA cu privire la alocarea a sumei de 1 miliard de dolari pentru investiții în proiecte energetice în cadrul Inițiativei. A fost agreată continuarea coordonării apropiate dintre România și SUA în pregătirea eficientă a rezultatelor Summit-ului Inițiativei celor Trei Mări de la Tallinn, se arată într-un comunicat de presă.