România rămâne angajată în efortul ONU de menținere a păcii și securității internaționale, în calitate de contributor
În cea de-a doua zi a participării sale la Adunarea Generală a ONU la New York, premierul Dacian Cioloș a subliniat în discursul susținut în plen că România rămâne angajată în efortul ONU de menținere a păcii și securității internaționale, în calitate de contributor. ”Cred cu tărie că parcursul solid și experiența României în crearea de punți de legătură și în construirea încrederii în relațiile cu toate statele membre ale ONU vor reprezenta o contribuție valoroasă la activitatea Consiliului de Securitate”, a afirmat prim-ministrul Dacian Cioloș.
În aceeași zi, prim-ministrul a avut înterevederi cu reprezentanții principalelor organizații evreiești din Statele Unite, cu președintele Elveției, Johann Schneider-Ammann, președintele Palestinei, Mahmoud Abbas, și cu reprezentanții comunității românești.
În cadrul întrevederii cu reprezentanții principalelor organizații evreiești din Statele Unite, discuțiile au vizat prioritățile României în calitate de deținătoare a președinției International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA): consolidarea educației despre Holocaust, promovarea cercetării și a conștientizării prin mass-media și social media. Tot în cadrul președinției IHRA, a fost apreciată în mod deosebit contribuția României la adoptarea unei definiții de lucru a anti-semitismului.
Premierul Cioloș a amintit despre recenta decizie a guvernului de alocare a resurselor necesare pentru înființarea muzeului de istorie a evreilor de către Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”. Totodată, s-a discutat și despre relațiile dezvoltate de România cu Israel și cu SUA, dar și despre Brexit, viitorul Uniunii Europene și contribuția la eforturile regionale și internaționale de combatere a terorismului.
Prim-ministrul a avut o întâlnire cu președintele Elveției, Johann Schneider-Ammann, cei doi oficiali discutând despre viitorul Uniunii Europene în contextul Brexit, despre libera circulație a persoanelor și respectarea principiilor și valorilor europene în cadrul soluției pe care Elveția o are în vedere în discuțiile cu UE. Totodată, au fost abordate subiecte de pe agenda bilaterală a celor doi înalți oficiali, precum dezvoltarea relatiilor comerciale și consolidarea investițiilor reciproce, în special în domeniul cercetării și al inovării.
Programul premierului Dacian Cioloș a cuprins și întâlnirea cu președintele Palestinei, Mahmoud Abbas. Cu această ocazie a fost reconfirmată dorința comună de a dezvolta și intensifica relațiile și cooperarea bilaterală, fiind subliniată importanța reuniunii Comitetului Interguvernamental Româno-Palestinian, care va avea loc la Ramallah, la mijlocul lunii noiembrie a acestui an. Premierul român a subliniat sprijinul acordat de România, prin proiectele de asistență destinate Palestinei, reflectat în bursele și cursurile pentru pregătirea personalului diplomatic şi consular, precum şi în domeniile sănătăţii, educaţiei, cercetării, agriculturii. În cadrul întrevederii, au fost abordate și evoluţiile actuale din Orientul Mijlociu, cu accent pe eforturile internaționale în vederea reluării dialogului din cadrul Procesului de pace. Premierul Cioloș a reiterat susținerea României pentru reluarea negocierilor de pace israeliano-palestiniene, în vederea ajungerii, cât mai curând, la soluția celor două state, care să coexiste în pace și bună vecinătate.