Spectacolul „Sub Zodia Mariei”, un recital de muzică și poezie dedicat celor mai importante Marii ale României: Fecioara Maria, Maria de Mangop, Regina Maria a României și Maria Tănase, s-a desfăşurat pe 7 septembrie la Casa de Cultură din Satu Nou, Serbia, în cinstea Limbii Române.
Prezenți la spectacol au fost Cosmin Victor Lotreanu, consul general al României la Vârșeț, Ion Omoran, președintele executiv CNMNR, Stevan Mihailov, președinte CRS, Daniel Magdu, Dorel Cebzan, vicepreședinți CRS şi Predrag Skaljak primarul Satului Nou, cu toţii au fost în mijlocul comunităţii de români din Serbia pentru a marca această sărbătoare.
„Sub zodia Mariei” reprezintă un spectacol emblematic cu referire la istorie și identitatea națională propovăduite de Adrian Păduraru. Un spectacol al înălțării, ca o rugăciune, de altfel „Sub Zodia Mariei” chiar și începe cu o rugăciune, și nu cu una oarecare, ci cu „Rugăciunea către Sfânta Maria”, scrisă de Mihai Eminescu. Această referință vine în urma unei smerenii cu expunere mondială: înainte de venirea sa în România, Papa Ioan Paul al II-lea a rostit în limba română, în Piața Sf. Petru din Roma, această rugăciune a lui Mihai Eminescu.
Spectacolul „Sub zodia Mariei” este o poveste care începe în Grădina Maicii Domnului, România, pentru că Fecioara Maria ne veghează. Continuă cu prinţesa bizantină Maria de Mangop. O prințesă bizantină, care a avut un rol foarte important în partea aceea a României numită Moldova, fiind soția lui Ștefan cel Mare. Regina Maria s-a logodit la 16 ani cu prințul Ferdinand de Hohenzollern, moștenitor al tronului României, iar căsătoria a avut loc la 29 decembrie 1892.
“La scurt timp după venirea în Romania, calitățile sale o transformă într-o figură publică binecunoscută și iubită. A fost supranumită de popor „Mama Regină”, „Mama răniților”, „Regina soldat”, datorită acțiunilor sale din perioada Primului Război Mondial, când a ajutat soldații aflați în spitalele de pe front. De asemenea și-a legat numele de viața culturală și artistică din România acelor ani. Testamentul Reginei Maria a fost prezentat publicului de cunoscuta actriță Adriana Trandafir, o interpretare extraordinară, care a marcat publicul.
Maria Tănase, „pasărea măiastră” a cântecului românesc, după o sută de ani de la naștere, numele ei mai stârnește atâta emoție și interes. Poveste de viață a Mariei Tănase este emoționantă, moștenirea lăsată de ea poporului nostru, în scurta dar intensa ei viață, este de neprețuit”, precizează comunicatul Comunităţii Românilor din Serbia, transmis redactiei www.viitorulilfovean.ro/timpromanesc
Maria Gheorghiu, Adrian Păduraru, Adriana Trandafir și Radu Grațianu au oferit publicului o seară de înălțare sufletească, un spectacol care plânge pentru a certa și care ceartă pentru a trezi.
„De ce Sub Zodia Mariei? Pentru că este o poveste care trebuie spusă. Pentru că ea începe în Grădina Maicii Domnului. Pentru că Fecioara Maria încă ne veghează. Pentru că prințesa bizantină, Maria de Mangop, a devenit a noastră, plătind supremul preț din însoțirea cu domnitorul Ștefan cel Mare. Pentru că am avut cândva o mare regină, care a știut să joace bine cartea României la Curțile Europei, care a îmbrăcat haina militară atunci cand ostașii Armatei Române aveau nevoie de îmbărbătare și care a iubit România, țara ei de adopție, mai presus de orice. Pentru că povestea Reginei Maria și a inimii ei trebuie știută de toți românii. Pentru că am mai avut o Marie, care a știut să ducă în lume frumusețea cântecului popular românesc, pe numele ei Maria Tănase.“, consideră Maria Gheorghiu.