Acasă Asociatii ”Sudul Basarabiei merită o atenție specială pentru că este o zonă specială”

”Sudul Basarabiei merită o atenție specială pentru că este o zonă specială”

În prima zi a vizitei pe care o întreprinde în Ucraina în perioada 23-26 aprilie, ministrul Angel Tîlvar s-a întâlnit cu comunitatea de români din Ismail, cu români din regiunea Chilia, dar și cu reprezentanți ai autorităților locale. Temele în jurul cărora s-au concentrat discuțiile, au vizat probleme care țin de păstrarea identității românești, a spiritualității, a culturii și tradițiilor românești. ”Cu acest prilej, am asistat la un spectacol susținut de ansamblul ”Dor Basarabean”, un fost și actual proiect al Departamentului nostru, o formație în care trei generații învață dansuri, obiceiuri și tradiții românești, pe carele practică și le arată tuturor. Este un sentiment de mare succes pe care îl cunosc românii de aici și pe care mă bucur și și noi l-am sprijinit de-a lungul vremii, motiv pentru care i-am încurajat să  continue”, a declarat pentru www.viitorulilfovean.ro/timpromanesc ministrul Tîlvăr.

foto_Angel_Tilvar”Am vorbit cu autorități care au dorit să valorizeze din perspectiva lor sprijinul pe care spun că îl oferă comunităților de români și mi-am făcut datoria să rog ca sprijinul acesta să crească în dimensiune, în intensitate și în amplitutidine, pentru că mai sunt multe lucruri de făcut”.

Tot astăzi, demnitarul român a vizitat și o școală unde 16 clase au predare în limba română. ”Am făcut o donație de carte pentru bibliotecă, astfel încât un număr cât mai mare de români să poată avea acces la carte românească. Personal mi-aș dori ca un număr mult mai mare de titluri să fie accesibile celor de aici”. Ținând cont că unul din interesele comunității românilor din această zonă se referă la păstrarea identității religioase, ministrul a vizitat și o parohie ”unde Departamentul nostru a oferit sprijin de-a lungul vremii și unde am avut ocazia să văd că lucrurile au fost concretizate într-o manieră care, pe mine personal, mă satisface”.

Una dintre problemele ridicate de românii din Ucraina este legată de recunoașterea diplomelor și a actelor de stidiu. Deși românii apreciază și sunt dornici să beneficieze de bursele de studiu pe care statul român le acordă anual, recunoașterea actelor de studiu rămâne încă problematică. ”Sunt în continuare discuții legate de recunoașterea diplomelor și a actelor de studii, dar sunt lucruri care nu pot fi imputate României și vor trebui să fie reglementate bilateral”, a explicat ministrul.

Scrierea și aplicarea pentru programele cu finanțare nerambursabilă alocate de DRP a fost, de asemenea, discutată, concluzia fiind că, deși asociațiile sunt interesate și chiar optimiste în legătură cu aceste finanțări, există încă deficiențe în scrierea proiectelor, astfel încât să primească finanțare. ”Am plecat optimist vizavi de activitatea asociațiilor noastre și interesul pe care ei îl arată activității Departamentului. În același timp, cu gândul că mai sunt extere de multe lucruri de făcut, că mai trebuie lucrat la mentalități și că putem să ajutăm în continuare comunitatea de aici. Nu este mai puțin adevărat că m-a interesat și ceea ce ține de faptul că tocmai am încheiat sesiunea de finanțare și, așa cum ați informat și Dvs, intenționăm să organizăm o a doua sesiune de finanțare cu fonduri nerambursabile pentru comunitățile de români din afara granițelor țării. Am fost extrem de nemulțumit de faptul că un număr foarte mic de asociații au reușit să treacă de faza de examinare și evalare a proiectelor. Din acest motiv mi-am propus și voi cere specialiștilor Departamentului să acorde mai mult sprijin pe partea de consultanță pentru cei care vor dori să participe la a doua sesiune de finanțare. Cred că sudul Basarabiei merită o atenție specială, pentru că este o zonă specială”, a conchis ministrul Tîlvăr.

Vizita continuă la Odesa.