Pe fondul identificării unor riscuri privind potențiale atacuri teroriste, autoritățile suedeze au decis ridicarea nivelului de amenințare teroristă de la nivelul 3 – „amenințare ridicată”, la nivelul 4 – „amenințare mare”, pe o scară de cinci niveluri.
Evaluarea strategică a autorităților indică persistența amenințprii pentru o perioadă de timp mai lungă.
Ministerul român a Afacerilor Externe reamintește cetățenilor români că pot solicita asistență consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Stockholm: +468205674, +468209927, +4684113181, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de operatori în regim de permanență.
Cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție şi telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României în Regatul Suediei: 0046 (0)722 511 453. Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români care călătoresc în străinătate consultarea paginilor web www.meteoalarm.org, https://stockholm.mae.ro, www.mae.ro şi reamintește faptul că au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (www.mae.ro/app_cs), care oferă informații şi sfaturi de călătorie.
Reamintim că la începutul lunii un membru al personalului turc de la consulatul onorific al Suediei din orașul Izmir (vestul Turciei) a fost împușcat și grav rănit în fața clădirii consulatului.
De asemenea, Henrik Landerholm, consilierul pentru securitate națională al prim-ministrului Suediei, a făcut zilele trecute o declarație cu privire la înrăutățirea situației de securitate. Între altele, acesta s-a referit la ”indicii că grupurile teroriste plănuiesc alte acte împotriva intereselor suedeze în străinătate” și că ”situația de securitate s-a înrăutățit, iar Suedia a trecut de la o țintă „legitimă” la o țintă „prioritară” și a recomandată suedezilor și firmelor suedeze din stăinătate ”vigilență și prudență sporite”.