Suedia a început luni să trimită locuitorilor săi noua versiune a broşurii privind comportamentul în situații de urgență, iar Finlanda a lansat un site cu sfaturi similare.
Cele două state nordice au abandonat deceniile de nealiniere militară şi s-au alăturat NATO în urma invadării Ucrainei de către Rusia în 2022.
De la începutul acestui război, Suedia şi-a îndemnat în permanenţă populaţia să se pregătească, atât mental, cât şi logistic, pentru posibilitatea unui război, având în vedere proximitatea Rusiei.
Broşura intitulată „Om krisen eller kriget kommer” („În caz de criză sau război”), trimisă de Agenţia Suedeză pentru Contingenţe Civile (MSB), conţine sfaturi practice pentru a face faţă unor crize precum războiul, dezastrele naturale sau atacurile cibernetice. Actualizarea vine pe fondul preocupărilor legate de activitățile militare ale Rusiei și de creșterea terorismului și a știrilor false.
În urmtoarele două săptămâni, versiunea tipărită va fi trimisă prin poștă tuturor celor cinci milioane de gospodării din Suedia, dar și în cutiile poștale digitale după finalizarea expedieiia versiunii tipărite. Broșura va fi disponibilă digital, în diferite limbi, pe site-ul Agenţiei Suedeze pentru Contingenţe Civile (MSB).
După cel de-Al Doilea Război Mondial, luând în calcul şi această versiune actualizată, broşura a avut cinci versiuni.
Versiunea precedentă, care a fost trimisă locuitorilor suedezi în 2018, a stârnit reacţii puternice în presă. A fost pentru prima dată când a fost trimisă locuitorilor suedezi după 1961, în perioada de apogeu a Războiului Rece.
„Situaţia de securitate este gravă şi avem nevoie cu toţii să ne consolidăm rezistenţa pentru a putea face faţă crizelor şi, în cele din urmă, războiului”, a argumentat Mikael Frisell, directorul MSB, într-un comunicat.
Broşura de 32 de pagini descrie, folosind ilustraţii simple, ameninţările cu care se confruntă ţara nordică şi oferă sfaturi practice, cum ar fi aprovizionarea cu alimente şi apă.
În următoarele două săptămâni vor fi trimise populaţiei suedeze 5,2 milioane de broşuri, disponibile şi online în limbile arabă, farsi, ucraineană, poloneză, somaleză şi finlandeză.
În luna ianuarie, fostul comandant-şef al forţelor armate suedeze, Micael Byden, şi-a alarmat compatrioţii, îndemnându-i să „se pregătească mental pentru un război”.
Guvernul Finlandei, ţară care împarte cu Rusia o graniţă de 1.340 de kilometri, a lansat luni un site cu sfaturi utile de pregătire pentru situaţii de criză.