Site icon TIMP ROMÂNESC

Summitul Ucraina – Europa de Sud-Est

Reprezentanții a 13 țări din Europa de Sud-Est au adoptat miercuri Declarația de la Dubrovnik, care rezumă Summit-ul Statelor din Europa de Sud-Est și Ucraina, cu participarea lui Volodymyr Zelensky.

Declarația condamnă agresiunea rusă, susține integritatea teritorială a Ucrainei, inclusiv a peninsulei Crimeea, își exprimă sprijinul pentru planul de pace al lui Zelensky și subliniază că retragerea trupelor ruse este o condiție pentru pace.

De asemenea, subliniază importanța securității energetice a Ucrainei, mai ales pe măsură ce iarna se apropie. În acest context, a fost luată în considerare acordarea de asistență Ucrainei pentru a atenua consecințele pe care le-a suferit sectorul energetic al țării ca urmare a agresiunii ruse.

“Ne exprimăm sprijinul pentru eforturile Ucrainei în această direcție și subliniem disponibilitatea noastră de a participa activ la punerea în aplicare a punctelor din formula de pace“, se arată în declarația comună.

România a fost reprezentată la nivel de ministrul de externe. Luminița Odobescu l-a asigurat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski că România susține în totalitate formula de pace a liderului de la Kiev, o pace bazată pe respectarea dreptului internațional.

Dinspre partea sa, ministrul Luminița Odobescu a subliniat că “aderarea la UE rămâne singura cale pentru prosperitate și stabilitate pentru Ucraina, Republica Moldova și Balcanii de Vest”.

“România sprijină pe deplin formula de pace a lui Zelenski. Atingerea păcii în Ucraina va avea un impact asupra regiunii noastre și asupra ordinii globale. Numai o pace bazată pe dreptul internațional poate fi justă și durabilă. Nu există pace fără justiție”, a mai adăugat ea, cu referire la sprijinul României pentru Ucraina.

Ministrul afacerilor externe al României a reafirmat totodată sprijinul țării noastre pentru procesul de extindere al Uniunii Europene: „Viitorul Ucrainei, Republicii Moldova și al Balcanilor de Vest este în Uniunea Europeană. Nu există alternativă reală la creșterea economică și stabilitatea oferite de Uniunea Europeană. Politica de extindere este o investiție strategică în securitatea, stabilitatea și prosperitatea întregii noastre regiuni”.

Summitul de la Dubrovnik a fost al treilea summit Ucraina – Europa de Sud-Est, după cele de la Atena, din august 2023, și de la Tirana, din februarie 2024.

Exit mobile version