Cadru legislativ privind organizarea și funcționarea Ministerului Afacerilor Externe a fost modificat și completat, în contextul pregătirii și exercitării Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, în primul semestru al anului 2019. Guvernul a aprobat, în acest sens, suplimentarea de posturi pentru Centrala Ministerului Afacerilor Externe și pentru rețeaua sa externă, în contextul necesității dinamizării activității specifice a instituției pe parcursul exercitării mandatului de Președinte al Consiliului UE.Modificările adoptate au ca scop consolidarea corpului diplomatic și consular și vor produce efecte în perioada 1 ianuarie 2018 – 31 august 2019, care acoperă procesul de pregătire, de exercitare și de raportare ulterioară a activității desfășurate de România în calitate de Președinte al Consiliului UE.
De asemenea, Guvernul a decis modificarea titulaturilor celor două portofolii ale secretarilor de stat din subordinea ministrului delegat pentru afaceri europene în sensul denumirii acestora secretar de stat pentru relații interinstituționale și juridice și secretar de stat pentru afaceri europene. În plus, ministrul afacerilor externe și ministrul delegat pentru afaceri europene pot numi, prin ordin, consilieri onorifici.
Având în vedere complexitatea activității specifice a Ministerului Afacerilor Externe în contextul viitoarei Președinții a Consiliului Uniunii Europene, Guvernul a decis suplimentarea de posturi după cum urmează:
- 30 de posturi suplimentare, până la 31 august 2019, de la 989 în prezent la 1.019 posturi, pentru departamentele de spațiu/tematice și a celor cu profil tehnic-administrativ din Centrala MAE; toate aceste posturi vor fi funcții de execuție specifice MAE.
- 149 de posturi suplimentare, până la 31 august 2019, de la 1.484 în prezent la 1.633, pentru serviciul exterior al MAE. Din aceste 149 de posturi suplimentare, 132 sunt prevăzute pentru Reprezentanța Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană, în scopul completării echipei de experți care vor prezida, co-prezida și furniza expertiză pentru cele aproximativ 200 de grupuri de lucru ale Consiliului UE, reprezentând toate ministerele și instituțiile publice cu atribuții în domeniul afacerilor europene. În afara atribuțiilor de pregătire și prezidare efectivă a reuniunilor, experții vor organiza reuniuni informale cu statele membre ale UE și vor reprezenta Consiliul UE în negocierile cu Comisia Europeană și cu Parlamentul European.