Comisia Europeană a suplimentat cu 10 milioane euro bugetul inițiativei MSCA4Ukraine pentru sprijinirea cercetătorilor forțați să fugă din Ucraina. Schema, instituită în cadrul acțiunilor Marie Skłodowska-Curie (MSCA), a sprijinit cercetătorii strămutați de la începutul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.
Finanțarea suplimentară va permite unui număr de cel puțin 50 de cercetători suplimentari, inclusiv doctoranzi și cercetători postdoctorali, care au fost obligați să fugă din Ucraina, să își continue activitatea în condiții de siguranță în cadrul proiectelor de cercetare desfășurate în universități, întreprinderi, centre de cercetare și alte instituții cu sediul în UE și în țările asociate la programul Orizont Europa. De asemenea, va permite accesul cercetătorilor la formare și dezvoltarea carierei.
De la lansarea sa, programul de burse MSCA4Ukraine a sprijinit 125 de cercetători strămutați din Ucraina, care se formează sau lucrează în 21 de țări.
Cercetătorii selectați vor putea începe un nou proiect sau vor putea continua activitatea de cercetare anterioară. Actualii bursieri ai MSCA4Ukraine contribuie la subiecte precum investigarea crimelor de război din Ucraina sau abordarea nevoilor de asistență medicală mintală ale femeilor ucrainene strămutate.
Schema face parte din sprijinul mai larg acordat Ucrainei de către UE. În special în domeniul cercetării și inovării, Ucraina participă la Orizont Europa și la programul Euratom fără a trebui să contribuie financiar. UE a deschis recent un birou Orizont Europa la Kiev și a instituit un sistem pentru a ajuta întreprinderile ucrainene din domeniul tehnologiei profunde în cadrul Consiliului European pentru Inovare (CEI).
De asemenea, în Ucraina a fost creat un centru comunitar al Institutului European de Inovare și Tehnologie (EIT), care va oferi inovatorilor ucraineni care rămân în țara lor de origine acces la parteneri, piețe, bancuri de testare, cursuri de formare și investiții.
Se preconizează că următoarea cerere de propuneri MSCA4Ukraine va fi lansată în mai 2024, permițând cercetătorilor selectați să își înceapă bursele până la începutul anului 2025. Primul pas pentru cercetătorii care doresc să aplice este pregătirea unei candidaturi împreună cu organizația gazdă, care va depune propunerea în numele cercetătorului.
MSCA4Ukraine face parte din răspunsul mai larg al UE la invadarea Ucrainei de către Rusia. Lansată pentru prima dată în septembrie 2022, cu un buget inițial de 25 milioane de euro din acțiunile Marie Skłodowska-Curie, parte a programului Orizont Europa, MSCA4Ukraine este schema dedicată a Comisiei de sprijinire a cercetătorilor strămutați din Ucraina. Cererea de propuneri MSCA4Ukraine a fost deschisă resortisanților ucraineni, apatrizilor și resortisanților din țări terțe cu reședința principală în Ucraina la 24 februarie 2022.
Inițiativa urmărește, de asemenea, să contribuie la protejarea sistemului de cercetare și inovare al Ucrainei și a libertății cercetării științifice în general.
Cercetătorii sprijiniți sunt încurajați să coopereze cu omologii lor din Ucraina, consolidând astfel cooperarea și integrarea dintre comunitățile științifice din țară și din UE. Menținerea acestei colaborări va facilita, de asemenea, întoarcerea și reintegrarea lor în Ucraina de îndată ce circumstanțele o vor permite. Deși cercetătorii sprijiniți sunt liberi să își aleagă tema de cercetare, un număr semnificativ de bursieri au decis să se ocupe de chestiuni direct legate de sprijinirea Ucrainei.
MSCA4Ukraine este gestionat de un grup de organizații cu experiență în sprijinirea cercetătorilor aflați în situații de risc. Acesta este alcătuit din Scholars at Risk Europe (găzduit la Universitatea Maynooth, Irlanda), Fundația Alexander von Humboldt din Germania și Asociația Universităților Europene. Aceste organizații sunt, de asemenea, implicate în proiectul finanțat de MSAC în sprijinul cercetătorilor aflați în pericol InspirEurope +.