Site icon TIMP ROMÂNESC

Suport european pentru construcţia gazoductului între Republica Moldova şi România

Într-un efort comun de a consolida securitatea energetică a Republicii Moldova, Uniunea Europeană, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Banca Europeană de Investiții (BEI) oferă un pachet de finanțare de 92 milioane de euro pentru construirea unei conducte de gaze naturale din România până la Chișinău. BEI şi BERD acordă fiecare un împrumut de 41 milioane de euro, iar UE acordă un grant de zece milioane de euro, transmite Deschide.md.

Fondurile vor fi transmise Î.S. Vestmoldtransgaz, companie care se află în proprietatea statului, care va construi şi va exploata gazoductul şi interconectorul dintre România – Republica Moldova. Proiectul va finaliza conectarea sistemelor de transport de gaze din România şi Republica Moldova, prin legătura între Chişinău, o zonă importantă a consumului de gaze din ţară, la interconectorul Iaşi şi Ungheni. UE a oferit un grant de șapte milioane de euro pentru interconector.

Ca parte a noului pachet de finanţare, Guvernul Republicii Moldova a acceptat să implementeze un pachet complex de reforme pentru a promova liberalizarea pieţei energiei şi consolidarea concurenţei în acest sector.

Un sprijin suplimentar este acordat de Agenţia Suedeză de Cooperare Internaţională în Dezvoltare, care a oferit aproape 600.000 euro pentru realizarea unui studiu de fezabilitate complex realizat de consultanţa în inginerie Fichtner GmbH pentru a evalua aspectele tehnice, de piaţă, de reglementare, economice, de mediu şi sociale ale proiectului.

BERD de asemenea oferă un milion de euro finanţare din fondurile proprii pentru a sprijini implementarea proiectului, inclusiv asistenţă juridică şi de reglementare.

BEI finanţează proiecte în Republica Moldova, pe baza unui mandat UE pentru ţările din vecinătatea estică, aşa-numitul mandat extern de creditare (ELM). ELM pentru perioada 2014 – 2020 prevede o sumă totală de finanţare Bancară în vecinătatea estică de 4,8 miliarde de euro pentru sprijinirea proiectelor de interes sporit atât pentru UE, cât şi pentru vecinii săi estici în domeniul dezvoltării sectorului privat local, infrastructura socială şi economică şi acţiune pentru climă.

În plus, Banca a stabilit o facilitate de investii pentru vecinătate de trei m,iliarde de euro pe risc propriu pentru a consolida sprijinul pentru ţările din vecinătate.

Exit mobile version