Site icon TIMP ROMÂNESC

Tabere ARC şi în toamnă pentru tinerii din Rep. Moldova

sursa foto: Timp Românesc

Ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de peste hotare, Angel Tîlvăr, şi ministrul Tineretului şi Sportului, Gabriela Szabó, au semnat astăzi (30 septembrie 2015 – n.r.) un nou protocol de colaborare pentru realizarea Programului de tabere “ARC” Toamna 2015, destinat tinerilor din Rep. Moldova.

Prin semnarea acestui document continăm şi dezvoltăm unul dintre demersurile importante ale statului român în direcţia susţinerii eforturilor românilor de peste graniţe de a-şi păstra identitatea. Este un proiect care se realizează pe baza unui protocol de colaborare încheiat între DPRRP şi Ministerul Tineretului şi Sportului”, a declarat Angel Tîlvăr după semnarea documentului.

În cadrul programului de tabere “ARC” toamna 2015, un număr de 190 de tineri din Rep. Moldova (din Chișinău, Bălți și Cahul) vor fi găzduiți în perioada 27 octombrie – 01 noiembrie, la Centrul de agrement ”Codrii de Aramă” (Botoșani) și Centrul de agrement ”Muncel” (Iași).

Cu acest prilej, ministrul Tîlvăr a subliniat rezultatele Taberelor ARC: ”Din 1999, când a fost lansat, programul de Tabere ARC a beneficiat de aprecierea reprezentanţilor comunităţii româneşti de peste hotare. Au existat numeroase voci care au solicitat în mod consecvent continuarea şi dezvoltarea acestui program. În Taberele ARC tinerii români din întreaga lume au ocazia să vorbească limba română şi să îşi îmbogăţească cunoştiinţele privind istoria, cultura şi civilizaţia românească. Ei se pot cunoaşte în calitate de reprezentanţi ai aceleiaşi comunităţi de limbă cultură şi spiritualitate”.

De-a lungul timpului, programul ARC a reunit mii de etnici români din afara graniţelor, elevi, studenţi şi profesori. Patricipanţii sunt selectaţi prin intermediul misiunilor diplomatice ale României în baza îndeplinirii condiţiilor obligatorii de asumare a identităţii culturale româneşti: „Toţi aceşti copii trebuie să aibă cunoştiinţe de bază a limbii române, rezultate bune la învăţătură şi să se fi remarcat în promovarea identităţii româneşti în comunităţile de unde provin. Cel mai important beneficiu al programului este că marea majoritate a tinerilor români din diferite ţări continuă să comunice şi în afara cadrului oferit de noi prin aceste tabere. Acest lucru este important din perspectiva consolidării sentimentului identitar. Totodata asociaţii şi organizaţii româneşti din întreaga lume pot să coopereze”, a mai precizat ministrul delegat.

La rândul său, ministrul Ecaterina Szabo a afirmat:“Punem umărul la extinderea acestui program (…) Consolidarea sectorului de tineret este un imperativ care trebuie să devină o prioritate a statului prin adoptarea şi implementarea de politici ce vizează toate categoriile de tineri. În această direcţie, Ministrul Tineretului şi Sportului împreună cu DPRRP, păstrând tradiţia pentru afirmarea şi promovarea identităţii etnice, culturale, lingvistice şi religioase a românilor de pretutindeni, extindem anul acesta programul de Tabere ARC cu ediţia de Toamnă 2015.  Programul pe care l-am elaborat se adresează copiilor şi tinerilor români de peste hotare care îşi asumă în mod liber identitatea culturală românească”.

Exit mobile version