Cei 2.000 de copii din comunitățile românești din afara granițelor care vor participa în acest an la Taberele ARC vor fi repartizați în 5 serii. Taberele, organizate de DRP în colaborare cu MTS, vor fi la Sulina (29 iunie – 3 august 2015) și Eforie Nord (13 iulie – 3 august 2015). Centrul de agrement de la Sulina care aparține Direcţiei Judeţene de Tineret şi Sport Tulcea va primi 1.100 copii (în cinci serii), iar Tabera „Luminiţa” de la Eforie Nord (Constanţa) va primi 900 de copii. Grupele vor fi de 10-15 copii, coordonați de un profesor însoţitor din comunitatea de unde provin, care își va asuma răspunderea privind securitatea şi siguranţa acestora pe toată durata taberei.
Participanţii vor fi selectaţi prin intermediul misiunilor diplomatice, iar criteriile care vor fi avute în vedere se referă la participarea pentru prima dată la programul „ARC”, câştigarea unor premii la olimpiadele sau concursurile naţionale şi internaţionale, rezultatele bune la învăţătură, rezultatele pentru aptitudini deosebite (muzică, arte plastice, sport etc.), prrovin din medii defavorizate din punct de vedere socio-economic şi familial și rezultatele remarcabile în promovarea identităţii româneşti.
Reamintim că în data de 31 martie a.c., ministrul Angel Tîlvăr și ministrul Gabriela Szabo au semnat protocolul în baza căruia DRP și Ministerul Tineretului și Sportului vor colabora pentru organizarea celei de-a șaptea ediții a programului Taberele ARC.
Taberele ARC reunește elevi, tineri, studenţi şi profesori însoţitori români din ţările aflate în jurul graniţelor şi Balcani: Rep. Moldova, inclusiv regiunea transnistreană, Ucraina (regiunile Cernăuţi, Odesa şi Transcarpatia), Ungaria, Serbia (Voivodina şi Valea Timocului), Bulgaria, Albania, Republica Macedonia, din ţări din Europa, din SUA şi Canada, din Orientul Mijlociu, precum şi din alte zone unde există comunităţi româneşti.
Scopul programului îl reprezintă conştientizarea apartenenţei la identitatea culturală română şi aprofundarea cunoştinţelor de cultură şi civilizaţie românească, posibilitatea de a intra în contact cu realităţile României, accesul la valorile patrimoniului cultural românesc şi promovarea imaginii României şi a românilor.
În cadrul celor şase ediţii anterioare, peste zece mii de copii şi tineri etnici români de pretutindeni au participat la Programul de tabere “ARC”.