Acasă Alte comunitati Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu, prima reprezentanție la Beijing

Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu, prima reprezentanție la Beijing

One woman show-ul „Oscar și Buni Roz” după Eric Emmanuel Schmitt, piesă din repertoriul Teatrului Național „Radu Stanca” (TNRS) din Sibiu va fi prezentat, pe 23 martie, în sala de spectacole a ambasadei României în Republica Populară Chineză.

TNRS va participa la Festivalului Internațional de Teatru organizat de Teatrul Arta Poporului din Beijing în perioada 25 – 27 martie , cu susținerea Institutului Cultural Român de la Beijing.  Pe 25, 26 și 27 martie, la People’s Arta Theatre, în cadrul Festivalului de Teatru de la Beijing, va avea loc, în premieră pentru publicul chinez, spectacolul OIDIP, în regia lui Siviu Purcărete.

Oedip este unul dintre cele mai frumoase texte ale literaturii dramatice. Aşa cum s-a mai remarcat, m-am întors după mulţi ani la tragedia greacă, prilej de a-mi exercita din nou pofta de a crea aceleaşi imagini cu care nu mai lucrasem de mult”, spune Silviu Purcărete despre acest spectacol.

Producţia Teatrului Naţional din Sibiu este o adaptare după ”Oedip la Colonos” şi ”Oedip Rege” de Sofocle şi surprinde prin forţa viziunii aproape cinematografice a montării, care îmbină realul cu imaginarul, dezvoltând o poetică a detaliilor sfâşietoare. Este o pictură a spaimelor, a presentimentelor și a nefericirii, în spiritul marilor maeştri, o tălmăcire actuală a unui destin de legendă.

Spectacolul nu este la prima deplasare în Asia, dar ajunge pentru prima dată în China după ce, în  octombrie 2015 au avut loc în Japonia patru reprezentații la Tokyo Metropolitan Theatre și Matsumoto Performing Arts Center.

De-a lungul timpului, relația culturală dintre România și China a fost de o importanță deosebită. Paradoxal, în perioada comunistă au fost schimburi culturale foarte puternice între cele două țări. Cinematografia din România a avut un rol foarte important în relațiile culturale româno-chineze. De-a lungul timpului am avut șansa să lucrez ca expert pentru Expoziția Mondială de la Shanghai și, de asemenea, într-un proiect de reformă în domeniul culturii împreună cu Ministerul Culturii din China.Sunt fericit că reușim astăzi să concretizăm acest prim pas de relație culturală dintre Teatrul Național din Sibiu și Teatrul Național al Poporului din China, între Festivalul Internațional de Teatru din Sibiu și mișcarea din artele spectacolului din China.Aducem unul dintre cele mai importante spectacole din Europa, Oidip, care s-a bucurat de un success cu totul deosebit atât în Europa cât și în Asia. Sperăm că acest prim pas va însemna o legătură serioasă și trainică dintre teatrele naționale din cele două țări și mai ales dintre Festivalul Internațional de Teatru din Sibiu și mișcarea culturală din China. Așteptăm cu nerăbdare această primă confruntare cu public chinez” a declarat Constantin Chiriac.

TNRS este singurul teatru din România care a fost invitat la acest prestigios eveniment. De asemenea, în data de  26 martie, la ora 14.00, Constantin Chiriac va susține o conferință cu tema „Diplomație culturală”, în cadrul căreia va vorbi despre Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu și despre proiectele TNRS. Conferința va avea loc la Beijing People’s Art Theatre.

Spectacolul „Oscar și Buni Roz”este realizat de Diana Fufezan, actrița reușind să împărtășească cu publicul său chinez emoțiile sale, întrupând două voci distincte, cea a micului Oscar, bolnav de leucemie, aflat pe moarte, şi cea a unei bătrâne, din acelaşi spital unde este internat copilul.

Diana Fufezan, actriță a Teatrului Național „Radu Stanca” de la Sibiu, cu peste patruzeci de roluri, dar și cu interpretări în spectacole de teatru independent, este absolventă a Universității de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti și doctor în domeniul Teatru.