Trei reprezentații de teatru românesc s-au desfășurat, în perioada 3-6 octombrie, la Praga, în scopul familiarizării publicului ceh cu producţiile teatrale româneşti.
Institutul Cultural Român din Praga și Teatrul Nottara, Teatrul Švanda au organizat un eveniment de excepție pentru românii din Rep. Cehă, dar și pentru gazde.
Astfel, timp de trei zile, trei mari regizori împreună cu actori de renume au adus pe scenele teatrului Švanda și Teatrului Național din Praga, spații culturale de prestigiu ale capitalei Rep. Cehe, trei producţii de mare succes: Variațiuni enigmatice (r.: Claudiu Goga, actori: Alexandru Repan și Mircea Diaconu) un text recunoscut şi jucat în toată lumea, interpretat de doi mari actori ai ţării noastre, Matrimoniale (r.: Diana Lupescu, actori: Ada Navrot, Crenguța Hariton, Mihai Marinescu, Lucian Ghimiși) un text al unuia dintre cei mai cunoscuţi şi jucaţi dramaturgi români, Lia Bugnar (extrem de apreciată la Praga) și Tipografic. Majuscul. (scenografia: Andrei Dinu, actori: Cătălina Mustaţă, Alexandru Potocean, Gabriel Răuţă, Mihai Smarandache, Silvian Vâlcu) un spectacol al Gianinei Cărbunariu, parte din proiectul european „Vieţi paralele – Secolul 20 văzut prin ochii Poliţiei Secrete”.
La inițiativa Teatrului Național din Praga, reprezentația spectacolului “Tipografic. Majuscul.” din 6 octombrie a fost organizată în parteneriat cu Teatrul Odeon, în cadrul Festivalului internațional „Vieți paralele – secolul 20 prin ochii Poliţiilor Politice” (realizat prin Programului Cultural al Uniunii Europene), un proiect al Festivalului Internațional de Teatru Divadelná Nitra din Slovacia care a adus împreună artişti, co-producători şi instituții partenere din şase țări: Cehia, Germania, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia și în care au fost implicate Institutul Goethe, Institutul Polonez, Institutul Cultural Român.
Toate producțiile din acest proiect european au avut un concept comun: artiștii din fostele țări comuniste au creat câte o producție de teatru documentar pe baza dosarelor din arhivele poliției secrete care operau pe teritoriul fostului bloc sovietic comunist. Este vorba de povești autentice completate de interviuri cu martori din acea perioadă, cu agenți, cu victime și alte persoane afectate de activitatea poliției secrete.
Zilele de teatru românesc la Praga s-au bucurat de un mare succes și au mai scris o pagină în istoria colaborării româno-cehe pe plan cultural.