Traficul de persoane este o problemă globală care afectează milioane de oameni din întreaga lume. Este o formă de exploatare și încălcare a drepturilor omului care implică comerțul ilegal, transportul și vânzarea de ființe umane în diverse scopuri, inclusiv munca forțată, exploatarea sexuală și prelevarea de organe. Dacă persoanele adulte de gen masculin sunt exploatate în domeniul agriculturii și al construcțiilor, iar cele minore de gen masculin prin obligarea la cerșetorie sau exploatare sexuală, persoanele de gen feminin, care au și o frecvență ridicată în populația totală a victimelor identificate, sunt exploatate cu predilecție prin multiplele forme asociate obligării la exploatare sexuală.
Reprezentanți ai ambasadelor SUA, Marii Britanii, Țărilor de Jos, Spaniei, Suediei, Elveției și Norvegiei, ai organizațiilor internaționale UNHCR, UNICEF, OIM, OSCE și experți din societatea civilă au discutat la sediul Guvernului cu oficialii români despre noua Strategie Națională împotriva Traficului de Persoane, pentru perioada 2024-2028, în curs de elaborare.
Consilierul de Stat Valentin Vătăjelu, președintele Comitetului interministerial de coordonare strategică intersectorială a luptei împotriva traficului de persoane, a explicat că domeniile de acțiune ale noii Strategii au în vedere prevenirea fenomenului, pedepsirea traficanților și protecția victimelor, dar și două noi provocări – folosirea tehnologiei informaționale în traficul de persoane și schimbarea treptată a statutului României din țară-sursă, în țară de destinație a traficului cu victime cetățeni străini.
Din Comitetul interministerial de coordonare strategică intersectorială a luptei împotriva traficului de persoane fac parte reprezentanți ai Cancelariei Prim-ministrului, MAI, Ministerului Muncii, MAE, Ministerului Sănătăţii, Ministerului Educaţiei, Ministerului Economiei, Ministerului Antreprenorialului şi Turismului, Ministerului Familiei, Ministerului Finanţelor și Ministerului Justiţiei. La ședințe, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, Departamentul pentru Republica Moldova, ANITP, ANPD, ANOFM, ANES, ANPDC, Inspecţia Muncii, DIICOT şi ai Platformei Protect a societăţii civile au statut de invitați permanenți.
Potrivit ANTIP, în primele 6 luni ale anului 2023, sistemului românesc anti-trafic le-au fost notificate un număr de 160 de victime, înregistrate prin intermediul bazei de date SIMEV.
Principala trăsătură a acestei perioade este reprezentată de prezența a 7 cetățeni străini identificați ca victime ale traficului de persoane pe teritoriul țării noastre. Principalele județe de proveniență pentru victimele traficului de persoane identificate în această perioadă au fost Bacău, București, Brașov, Alba și Argeș, acestea înregistrând 37% din cazuistica totală, iar principalele destinații pentru traficul de persoane originare din România au fost Germania, Italia și Regatul Unit. Ponderea victimelor exploatate intern menține un trend ascendent, mai mult de jumătate dintre acestea fiind exploatate în special în sfera celor de natură sexuală, inclusiv pe segmentul de pornografie.