Timişoara va găzdui timp de o săptămână cel mai important concurs de şah pentru copii şi juniori sub 16 ani din Timişoara, organizat ca Open Internaţional de către Clubul Mediator Giarmata Vii şi Asociaţia Pro Logos. Copiii şi juniorii vor concura şi cu seniori, iar premiile totale sunt de 15.000 de lei, cel mai mare fond de premiere oferit în România pentru o competiţie de acest gen. Concursul a început ieri după-masă şi se va încheia marţi, la orele prânzului, iar ulterior va avea loc festivitatea de premiere. Participă peste 200 de concurenţi. La juniori, au venit şahişti din România, Republica Moldova, Franţa şi Serbia, iar seniorii sunt din ţara nostră şi din Republica Moldova. Organizatorii îşi doresc ca Open-ul să devină o tradiţie an de an şi ca peste trei ani să aibă peste 500 de participanţi. „Am urmărit să realizăm un eveniment care să strângă tot mai mult mişcarea şahistă din Timişoara. Miza noastră este ca în trei ani să ajungem la peste 500 de participanţi”, a declarat directorul de turneu Dorin Andreica la festivitatea de deschidere. A fost prezent şi Sergiu Grunberg, fost campion al României, maestru internaţional de şah şi preşedinte al clubului AEM Luxten Timişoara, club ce a dat mulţi campioni ai României în ultimii ani. „Sper ca prin acest turneu de mare anvergură să redevenim importanţi în România, pentru că în ultima vreme Iaşiul ne-a depăşit”, a declarat Sergiu Grunberg.
Concursul se desfăşoară la Restaurantul Universitar Politehnica din Complexul Studenţesc, cu nouă runde timp de şapte zile în sistem elveţian cu cinci runde. Rezultatele turneului vor fi înregistrare la Federaţia Internaţională de Şah pentru calculul ELO, coeficientul internaţional valoric, şi Federaţia Română de Şah pentru calculul CIV, coeficient intern valoric. O partidă va dura o oră şi 30 de minute, iar şahiştii au la dispoziţie un increment (timp de gândire) de 30 secunde pentru fiecare mutare. În caz de egalitate, premiile se vor împărţi după sistemul Hort. Se acordă cupe, medalii şi diplome primilor trei clasaţi la fiecare categorie de vârstă şi dplome de participare pentru toţi concurenţii. Categoriile de vârstă sunt U16, U14, U12, U10 şi U8.
Concursul de şah este organizat după 25 de ani de la ultima competiţie a „sportului minţii” de amploare din Timişoara, Campionatul Mondial de Copii şi Juniori din 1988. Atunci, câştigătoarea la categoria 10 ani a fost Corina Peptan, din Bumbeşti-Jiu, dar care, după câştigarea medaliei, s-a mutat cu familia la Timişoara şi a fost legitimată la Electromotor, club pentru care a câştigat numeroase medalii.