Site icon TIMP ROMÂNESC

Tinerii de la Cernăuţi promovează ideea unităţii şi identităţii europene

Masa rotundă „Uniunea Europeană: avantaje, perspective, provocări”, a avut loc, zilele trecute, la Cernăuţi, eveniment la care au participat oameni de ştiinţă, membrii organizaţiilor de tineret, jurnalişti şi reprezentanţii corpului diplomatic. Masa rotundă s-a înscris în cadrul Zilelor Tineretului European la Cernăuţi, manifestări organizate de Liga Tineretului Român „Junimea” din regiunea Cernăuţi.

Desfăşurarea unei astfel de mese rotunde a fost actuală în contextul evenimentelor legate de decizia guvernului ucrainean de a suspenda integrarea europeană. În Kiev şi în alte oraşe ale Ucrainei au fost mobilizate mişcările proeuropene ale tinerilor. Astfel, masa rotundă „UE: avantaje, perspective, provocări” a reprezentat un prilej pentru tineri de a discuta despre aspectele apropierii Ucrainei de UE în contextul colaborării cu statele vecine – România şi Republica Moldova. Moderatorul mesei rotunde, jurnalistul Vitalie Zâgrea, preşedintele Ligii Tineretului Român „Junimea” din regiunea Cernăuţi, a relevat că decizia oamenilor politici privind suspendarea integrării europene a actualizat necesitatea organizării Zilelor Tineretului European la Cernăuţi.

 Ministrul consilier, Ionel Ivan, viceconsulul României la Cernăuţi, a vorbit despre perspectivele colaborării dintre Ucraina şi România în contextul proceselor de integrare europeană. Diplomatul român a spus că Ucraina poate beneficia de fonduri europene importante, menite să dezvolte mediul de afaceri şi climatul investiţional din regiune.

 Poetul Vasile Tărâţeanu, membru de onoare al Academiei Române, a vorbit despre importanţa integrării europene pentru societatea ucraineană, care nu susţine reorientarea politicii externe spre Rusia.

Fiind invitat în calitate de politolog la această întrunire, m-am referit în discursul meu la „Identitatea europeană – o nouă identitate socială a tineretului”. La dezbateri a participat şi Mihai Creţu, lider al Asociaţiei Studenţilor Basarabeni din Galaţi. Acesta a susținut că integrarea europeană a Republicii Moldova depinde de informarea cetăţenilor despre Uniunea Europeană şi despre structurile europene. “În momentul când cetăţenii vor cunoaşte care sunt mecanismele de funcţionare ale instituţiilor europene, care sunt adevăratele standarde şi norme europene, ei vor deveni adepţi fideli ai ideii despre unitatea europeană”, a spus Mihai Creţu.

O analiză juridico-politică a relaţiilor dintre Ucraina şi UE, din punct de vedere al tinerilor, a fost realizată de Liviu Rusu, primul preşedinte al Ligii Tineretului Român „Junimea”. Liviu Rusu a spus că este importantă cunoaşterea istoriei societăţii, pentru a edifica relaţii constructive cu partenerii internaţionali ai statului.

 În cadrul mesei rotunde au fost puse în discuţie atitudinile sociale ale tineretului faţă de UE. Tinerii se consideră europeni şi promovează ideea unităţii şi identităţii europene. Astfel, „masa rotundă” „Uniunea Europeană: avantaje, perspective, provocări” a fost un prilej de încurajare a mişcărilor proeuropene din regiunea Cernăuţi şi de peste hotare.

 

Exit mobile version