Ceremonia de semnare a „Programului de cooperare în domeniile educaţiei, culturii şi în alte domenii conexe între Guvernul României şi Guvernul Republicii Arabe Egipt” a avut loc astăzi, la sediul Ministerului Afacerilor Externe.Documentul a fost semnat, pentru partea română, de secretarul de stat pentru afaceri globale, Daniela Gîtman, iar pentru partea egipteană, de ambasadorul Republicii Arabe Egipt în România, Alaa Elhadidi.
În alocuţiunea susţinută cu acest prilej, secretarul de stat Daniela Gîtman a subliniat aprecierea pentru nivelul foarte bun al relaţiilor tradiţionale româno-egiptene, context în care a salutat aniversarea, în acest an, a 110 ani de relaţii diplomatice între cele două ţări, ilustrate printr-o cooperare excelentă pe toate palierele, politic, economic, cultural şi cel al contactelor interumane.
Au fost reliefate noile perspective de consolidare a relaţiilor româno-egiptene pe care le deschide semnarea Programului de cooperare pe fondul tradiţiei existente între România şi Republica Arabă Egipt în privinţa acordării de burse cu profil academic, a pregătirii de experţi, precum şi în domeniul turismului. De asemenea, a exprimat convingerea că documentul semnat va servi drept nou instrument pragmatic de intensificare a colaborării îndeosebi pe linie culturală, de cercetare ştiinţifică, schimburi de experţi în materie de arheologie şi restaurare a monumentelor, precum şi în domeniile sportului, turismului şi al mass-media.
Nu în ultimul rând, oficialul român a reiterat disponibilitatea autorităților de la București pentru dezvoltarea cooperării bilaterale şi de a împărtăşi părții egiptene experienţa în domenii precum procesul de democratizare, construcţie instituţională, reforme electorale, siguranţă, justiţie şi afaceri interne.
La rândul său, ambasadorul Republicii Arabe Egipt a confirmat soliditatea relațiilor prietenești româno-egiptene și dorința de diversificare a cooperării cu România atât în plan bilateral, cât și la nivel internațional. A subliniat că semnarea acestui Program interguvernamental de cooperare reprezintă un nou pas important în ceea ce priveşte dinamizarea relaţiilor bilaterale, subliniind rolul relevant al conlucrării în sfera educaţiei şi a schimburilor de tineri, alături de dimensiunea dialogului politic şi a cooperării economice. Totodată, oficialul egiptean a exprimat interesul realizării, în acest an, a unei noi sesiuni a Comisiei Interguvernamentale Mixte, cu obiectivul amplificării şi diversificării raporturilor economice româno-egiptene.
Programul de cooperare prevede, spre exemplu, oferirea anuală, în regim de reciprocitate, a unor burse de licenţă, masterat şi doctorat, promovarea cooperării directe între organizaţiile de cercetare, organizarea de activităţi culturale şi artistice, schimburi de tineri în cadrul taberelor internaţionale pentru tineret, precum şi încurajarea participării la evenimente cu profil turistic.