Medicii români aleg să plece să lucreze în străinătate atunci când au oportunități de a dezvolta proiecte interesante, a fost principala concluzie a workshopului organizat de Universitatea de Medicină și Farmacie ”Gr.T. Popa” Iași în cadrul proiectului ”Consiliere profesională în specializările medicale pentru o carieră de succes” – MedVISE, la care au participat aproximativ 200 de studenți interesați de experiența medicilor români din străinătate.
În cadrul evenimentului, dr. Tudor Toma – Consultant Respiratory Physician la University Hospital Lewisham a explicat studenților că în Marea Britanie, medicul este privit ca orice alt specialist la care apelezi când ai nevoie, ca un instalator sau electrician: “Pe de altă parte, sistemul îi oferă medicului tot ce are nevoie. Oricând m-aș întoarce în România”, a spus dr. Tudor Toma.
Marius Ursache, co-fondator al companiei Grapefruit, a explicat studenților în direct din Chile că este important să faci ceea ce îți place, iar dr. Naum Alexandru, șef de lucrări la universitate, reîntors după ce s-a specializat în Suedia, a anunțțat lansarea unui proiect despre evaluarea imagistică.
”Studenții au venit în număr foarte mare la workshop interesați de experiența unor medici care lucrează în străinătate. Atunci când faci din pasiune ceea ce faci, există posibilități de realizare atât în țară, cât și în străinătate”, a declarant prof. dr. Doina Azoicăi, managerul MedVISE.
Studenții au susținut că principalele avantaje pentru a lucra în străinătate sunt salariul și condițiile de lucru, posibilitatea dezvoltării profesionale și personale, respectul și libertatea. Printre dezavantajele indicate au fost menționate depărtarea de familie, lupta continuă cu o societate care nu te adoptă și cu care nu te identifici, epuizarea la serviciu, diferențele culturale, riscul de a fi marginalizat, discriminați.