Acasă Uncategorized Tinerii români învaţă secretele meseriilor Germania

Tinerii români învaţă secretele meseriilor Germania

Tinerii români au ocazia să urmeze cursuri de ucenicie/stagiatură în Germania prin intermediul programului „The job of my life”. Programul a fost lansat de Ministerul Federal al Muncii şi Afacerilor Sociale din Germania, prin intermediul Agenţiei Federale a Muncii şi a Centralei de Mediere a Străinilor şi Specialiştilor ZAV Bonn – Serviciile de Plasare Internaţională.

Astfel, în perioada 19 ianuarie – 23 ianuarie 2015, experţii Serviciului de Plasare Internaţională (ZAV) Rostock vor veni în România pentru 3 evenimente de recrutare. Aceste evenimente vor avea drept scop recrutarea a 60 de tineri care sunt interesaţi să urmeze cursuri de ucenicie în meseriile de zidar, constructor, drumuri, bucătar, specialist în industria hotelieră şi specialist restaurant.

 Distribuţia teritorială a selecţiilor pentru care se solicită sprijin, în funcţie de meserii, este următoarea: 20-21 ianuarie va avea loc în Sibiu un eveniment de recrutare pentru 30 de posturi pentru bucătar, specialist în industria hotelieră şi specialist restaurant. Astfel, se oferă câte zece posturi pentru fiecare funcţie. În 20-22 ianuarie, experţii vor merge în Timişoara, unde va avea loc recrutarea pentru 15 posturi pentru zidar, iar în data de 22 ianuarie se vor afla la Braşov, pentru 15 posturi pentru constructor drumuri.

 Programul urmăreşte promovarea mobilităţii ocupaţionale a tinerilor din ţările membre ale Uniunii Europene şi ale Spaţiului Economic European şi Elveţia, care îşi doresc să urmeze cursuri de ucenicie/stagiatură în această ţară.

„The job of my life” le permite aplicanţilor să beneficieze de ucenicie/stagiatură în cadrul unor companii din Germania, pentru o perioadă de trei ani. Pentru a fi acceptaţi, aplicanţii trebuie să îndeplinească o serie de cerinţe. Astfel, pot să aplice pentru un program de ucenicie/stagiatură tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 27 de ani care dispun de o dilpomă de studii (şcoală profesională, bacalaureat sau licenţă, fără diplomă de master), care până în momentul înregistrării în acest program nu au locuit în Germania pe o perioadă mai mare de trei luni. O altă cerinţă de bază este ca aplicanţii să nu fi beneficiat de ucenicie/stagiatură în ţara de origine sau în altă ţară, notează Tribuna.ro

 Programul de formare profesională duală presupune desfăşurarea unei activităţi practice la un angajator timp de 3-4 zile/săptămână, perioadă în care tinerii pot învăţa secretele meseriilor pentru care au aplicat. În paralel, vor participa la cursuri de formare profesională între 8-12 ore/săptămână, unde vor studia partea teoretică specifică domeniilor de activitate alese.

Iniţiatorii proiectului anunţă că pentru cele 350 de meserii se acceptă tineri care vorbesc limba germană, engleză, dar şi care vorbesc doar limba română.