Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, şi-a exprimat speranţa, într-un interviu acordat Deutsche Welle, că Rusia va respecta procesul de integrare europeană a Rep. Moldova, subliniind nevoia de precauţie în relaţia cu Moscova.
„România este extrem de îngrijorată de ceea ce se întâmplă în Ucraina (…) evenimentele dramatice din Ucraina se derulează la doar 300 de km de frontierele noastre, care sunt în acelaşi timp frontierele UE şi NATO„, a declarat şeful diplomaţiei, în interviul acordat postului german de televiziune.
„Dreptul internaţional a fost încălcat în mod clar de către Rusia prin acţiunile sale militare, iar faptul că integritatea teritorială şi suveranitatea unui stat au fost încălcate, faptul că astăzi frontierele au fost schimbate prin mijloace militare sunt motive de îngrijorări serioase”, a spus Corlăţean.
Întrebat dacă Rusia ar putea viza şi alte teritorii, după Crimeea, ministrul român a amintit o declaraţie a preşedintelui rus, potrivit căreia „Rusia nu va continua să se angajeze militar sau să intervină în alte regiuni din Ucraina”.
„Trebuie să fim foarte precauţi deoarece nu avem nevoie de noi ameninţări de securitate” la adresa Ucrainei, a subliniat Corlăţean, care a evocat, în acest context, şi conflictele îngheţate din Nagorno-Karabah, Osetia de Sud şi Transnistria.
„Este foarte periculos pentru securitatea internaţională şi de aceea trebuie să trasmitem Rusiei mesajul ferm că nu vom accepta această încălcare a dreptului internaţional şi că dialogul politic trebuie să predomine„, a mai spus oficialul român.
Întrebat de intenţia minorităţii ruse din Rep. Moldova de a se alătura Rusiei, Titus Corlăţean a precizat că speră ca acest lucru să nu se întâmple, deoarece procesul de integrare europeană a Chişinăului este „benefic pentru toţi cetăţenii, nu numai pentru etnicii români care reprezintă majoritatea – 70% – populaţiei, dar şi pentru etnicii ruşi şi ucraineni”.
„Sperăm că procesul politic referitor la extinderea UE cu Republica Moldova va fi respectat de toţi actorii internaţionali, începând în primul rând cu Federaţia Rusă„, a mai spus Corlăţean.
Şeful diplomaţiei române face o vizită de lucru în Germania, în perioada 19-20 martie.