Co-producția germano-austriaco-română Toni Erdmann a câștigat premiul LUX al Parlamentului European, ediția 2016. Anunțul a fost făcut miercuri de Președintele Martin Schulz în cadrul ceremoniei desfășurate în plenul Parlamentului European, la Strasbourg. Filmul explorează o relație complexă între un tată și fiica sa în cultura corporatistă contemporană. Alături de celelalte două finaliste, Toni Erdmann poate fi văzut în Bucureşti în cadrul Zilelor Filmului LUX 2016, eveniment organizat de Biroul de Informare al Parlamentului European în România în perioada 27-29 noiembrie, la Cinema Elvire Popesco.
Președintele Schulz i-a felicitat pe cei trei finaliști, inclusiv pe regizoarea filmului câștigător Maren Ade și echipa ei și a spus: ”,Felicit din toată inima echipa filmului câștigător Toni Erdmann. Acest film, o combinație între o comedie neagră și o dramă comică, descrie relația dificilă, tensionată și uneori absurdă între o tânără expată și tatăl ei. Descrie felul în care relațiile de familie se modifică și ne afectează într-o societate competitivă. Acest film nu oferă răspunsuri ușoare, dar între valurile de umor, ne încurajează să căutăm ceea ce merită protejat și prețuit”.
Președinta Comisiei pentru cultură și educație din Parlamentul European, Silvia Costa (S&D, IT) a spus: ”100 de filme în 10 ani au fost promovate în cinematografele din Europa datorită Premiului LUX care a oferit voce și ochi istoriei Europei. Cu Premiul LUX mulți regizori independenți și autori tineri au ajuns la publicul din alte țări datorită subtitrărilor în 24 de limbi oficiale ale UE. Premiul a contribuit la diversitatea și bogăția cinematografiei europene, a temelor, sensibilității și limbilor sale. Investițiile în narativul cinematografic european sunt importante pentru a construi ,,Europa culturii” în care noi credem. Angajamentul nostru pentru viitor este să promovăm acest Premiu, să ducem filmele finaliste și în afara Europei, începând cu țările mediteraneene”.
Celelalte două filme finaliste de anul acesta sunt: À Peine J’ouvre les Yeux (Cum am deschis ochii) (Franța, Tunisia, Belgia, Emiratele Arabe Unite) de Leyla Bouzid și Ma Vie de Courgette (Viața mea de dovlecel) (Elveția, Franța) de Claude Barras. Câștigătorul este decis în fiecare an prin votul deputaților. Parlamentul European finanțează subtitrarea filmelor finaliste în cele 24 de limbi oficiale UE. Filmul câștigător va fi adaptat pentru persoanele cu deficiențe de vedere sau de auz și va primi sprijin pentru promovare internațională.
Cele trei filme finaliste la Premiul LUX sunt prezentate în cele 28 de state membre în cadrul evenimentului Zilele Premiului LUX, din septembrie până în decembrie. Obiectivul este de a împărtăși bogăția și diversitatea cinematografiei europene cu cât mai mulți europeni și de a încuraja discuția despre subiectele deschise de filmele selectate.