40 de cadre didactice din Ucraina participă la proiectul „Şcoala de vară dunăreană”, aflată la ediţia a doua. Şcoala de vară se desfăşoară între 24 şi 28 iulie, având ca scop să perfecţioneze cunoştinţele de limba română ale profesorilor şi învăţătorilor care predau în şcolile din sudul Basarabiei, regiunea Odesa.
Spre deosebire de prima ediție a școlii de vară din anul 2015, la care au participat 25 de profesori și învățători din regiunea Odesa, la actuala ediție la derularea proiectului sunt implicate 40 de cadre didactice de etnie română din Ucraina, profesori și învățători din Oziornoie, Orlovca, Camișovca, Izmail, Utkonosovka ș.a localități. Este un proiect care prevede un schimb de experiență între profesorii din cele două state.
În urma primei ediții a proiectului ”Școala de vară Dunăreană”, profesorii din România au aflat nevoile şcolilor româneşti din Ucraina, problemele cu care se confruntă, de la lipsa materialelor didactice, la lipsa manualelor în limba română, a literaturii de specialitate, a cărților pentru copii. Prin bunăvoința colegilor din România, parteneri în proiect, s-au făcut donații însemnate de cărți, auxiliare didactice, materiale pentru învățarea limbii române.
Totodată s-au stabilit contacte între vorbitorii de limbă română, iar profesorii din Ucraina au simțit că nu mai sunt singuri în demersul lor de a păstra limba română în cadrul oficializat al şcolilor, în cultivarea și promovarea limbii, culturii şi civilizaței materne. Organizatorii spun că proiectul se bucură de sprijinul reprezentanților românilor din Ucraina: domnul Nicolae Moșu, președintele Asociației Național-Culturale a Românilor din regiunea Odessa, domnul Petru Șchiopu președintele Asociației Ecologice Ialpug și domnul Vadim Bacinschi- redactor șef al revistei Sud-Vest – Almanah istorico-cultural în limba română pentru cititorii din sudul Basarabiei.
Proiectul “Şcoala de vară dunăreană”, iniţiat de Asociaţia Danubiana Galaţi în parteneriat cu Colegiul Naţional Costache Negri, este finanţat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni şi îşi propune să perfecţioneze cunoştinţele de limba şi literatura română ale unui număr de 40 de profesori şi învăţători de la şcolile cu predare în limba română din regiunea Odessa – Ucraina, şi să realizeze schimburi de bune practici în demersul didactic.