Site icon TIMP ROMÂNESC

Tradiţia Mărţişorului susținută pentru includerea în Lista reprezentativă UNESCO a Patrimoniului Mondial Imaterial

Mărţişorul şi ziua de 1 martie reprezintă repere însemnate ale spiritualităţii româneşti, oferind, an de an, prilejul de a marca şi sărbători o tradiţie străveche, foarte îndrăgită.

MAE salută sărbătoarea Mărţişorului, alături de toţi cei care, marcând pe tot cuprinsul ţării această frumoasă sărbătoare, îi subliniază însemnătatea deosebită ca formă de conservare a spiritualităţii şi specificităţii culturale româneşti și susţine toate eforturile în vederea înscrierii acestei tradiţii pe Lista reprezentativă UNESCO a Patrimoniului Mondial Imaterial.

Lista patrimoniului cultural imaterial al umanităţii UNESCO a fost alcătuită oficial in 2008, potrivit unei Convenţii pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, încheiată la Paris, la 17 octombrie 2003. Lista numără in prezent 166 de opere din 76 de ţări. Patrimoniul Cultural Imaterial se referă la tradiţii şi expresii orale, incluzând limba ca vector al patrimoniului cultural imaterial, artele spectacolului, practici sociale, ritualuri şi evenimente festive, cunoştinţe şi practici referitoare la natură şi la univers, tehnici legate de meşteşuguri tradiţionale. România este prezentă pe Lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii UNESCO cu Ritualul Căluşului, inclus la 25 noiembrie 2005, cu Doina, acceptată in 2 octombrie 2009, cu Ceramica de Horezu şi meşteşugul olarilor din zonă, acceptată in decembrie 2012.

Comitetul Interguvernamental UNESCO pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, reunit în cadrul celei de-a 8-a sesiuni (Baku – Azerbaidjan, 2-7 decembrie 2013), a votat intrarea pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii a Colindatului de Ceată Bărbătească, dosar transnaţional de candidatură elaborat împreună cu Republica Moldova.

Nominalizarea multinațională a României și Republicii Moldova „Tehnici tradiționale de realizare a scoarței” a fost înscrisă pe 1 decembrie, în urma deciziei Comitetului Interguvernamental pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, în Lista Reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanității! După cea din 2013, aceasta este a doua înscriere multinațională a României alături de Republica Moldova.

Reafirmând şi în acest an valoarea de patrimoniu a sărbătorii Mărţişorului, Ministerul Afacerilor Externe promovează acest simbol tradițional în ce privește originea, istoricul şi varietatea interpretărilor de specialitate, în vederea conservării şi perpetuării tradiţiei asociate zilei de 1 Martie.

Cu această ocazie, misiunile diplomatice, oficiile consulare şi institutele culturale româneşti din străinătate, cu sprijinul asociaţiilor de români, organizează manifestări variate, care contribuie la mai buna cunoaştere şi perpetuare în rândurile tinerelor generaţii a tradiţiilor româneşti.

Exit mobile version