Site icon TIMP ROMÂNESC

Traficul de persoane afectează și comunitățile de români din afara hotarelor ţării

Ministrul delegat pentru românii de peste hotare, Angel Tîlvăr, a condus, pe 15 octombrie, lucrările Conferinței Internaționale cu tema: “Traficul de persoane: protecție și prevenire în contextul actual”, care a avut loc la Parlamentul Românei.

Ministrul Angel Tîlvăr prezidează această conferinţă de trei ediții, în calitate de coordonator al Grupului pentru combaterea traficului de persoane din Parlamentul României.

Traficul de persoane afectează și comunitățile de români din afara hotarelor ţării. Nu sunt puține cazurile în care românii sunt exploatați prin muncă sau sunt păcăliți în ceea ce privește angajarea într-o țară străină. De aceea, creșterea numărului atașaților pe probleme de muncă și a atașaților de afaceri interne, în cadrul misiunilor diplomatice ale României, este mai mult decât necesară”, a declarat ministrul delegat.

Acesta a subliniat că abordarea tematică a traficului de persoane și a infracțiunilor conexe s-a făcut într-o perspectivă interinstituțională, ținând seama de nevoia unui efort conjugat, atât la nivelul depistării cazurilor de trafic, a pedepsirii traficanților, dar și al ajutorului care trebuie acordat victimelor.

La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai instituțiilor cu atribuții în domeniu, ai misiunilor diplomatice și oficiilor consulare din România, alături de un important număr de ONG-uri implicate în demersurile de combatere a traficului de persoane.

Abordarea statutului român şi a autorităţilor implicate în sfera anti-trafic şi în prevenirea exploatării prin muncă sunt în concordanţă cu principiile organizaţiilor internaţionale, şi anume: pacea durabilă şi universală poate fi stabilită numai dacă este bazată pe justiţie socială; îmbunătăţirea condiţiilor de muncă este o condiţie urgentă şi necesară, iar acest lucru trebuie să se întâmple în mod unitar în toate statele”, au arătat participanţii la această conferinţă. ‪

Evenimentul a fost organizat de către Grupul pentru combaterea traficului de persoane şi Grupul Ecumenic de Rugăciune din Parlament, în colaborare cu Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane şi Asociaţia eLiberare şi Departamentul Politici pentru Românii de Pretutindeni din cadrul MAE.

În perioada 12—16 octombrie are loc vizita la București a membrilor delegaţiei Grupului de experţi ai Consiliului Europei pentru lupta împotriva traficului de persoane (GRETA). Reprezentanţii GRETA se află în România pentru a doua rundă de evaluări referitoare la punerea în aplicare a Convenţiei Consiliului Europei privind lupta împotriva traficului de fiinţe umane de către statele care au ratificat documentul.

Anterior evenimentului de joi (15 octombrie – n.r.), în cadrul discuţiilor pe care le-a avut la sediul DRP cu reprezentanţii GRETA, ministrul Tîlvăr a reiterat că traficul de persoane şi fenomenele conexe acestuia, cum ar fi exploatarea prin muncă, reprezintă unele dintre principalele probleme cu care diaspora de mobilitate se confruntă. Demnitarul român a subliniat că principalele acţiuni avute în vedere de autorităţi vizează acţiuni de informare, gestionarea imediată a situaţiilor de trafic de persoane, precum şi acordarea de asistenţă în vederea reintegrării victimelor.

Angel Tîlvăr a mai evidenţiat şi importanţa acţiunilor întreprinse de misiunile diplomatice, în principal prin reprezentanţii Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi ai Ministerului de Interne.

citeste și Ministrul Angel Tîlvăr: ”Traficul de persoane – una dintre principalele probleme cu care diaspora de mobilitate se confruntă”

Exit mobile version