Site icon TIMP ROMÂNESC

Traficul de persoane, o reală problemă pentru România

Deputatul Angel Tîlvăr atrage atentia cu privire la recentele evoluţii care privesc România în domeniul traficului de persoane.

“Traficul de persoane este unul dintre cele mai grave flageluri cu care România, ca stat european modern, continuă să se confrunte. Cu toate că amploarea acestuia este în scădere faţă de anii anteriori, gravitatea sa reprezintă o sursă continuă de preocupare, atât din cauza faptului că afectează categorii vulnerabile de cetăţeni români, cât şi a pericolului social extrem de serios pe care îl reprezintă reţelele structurate de traficanţi. Fie că este vorba despre cerşetorie, prostituţie, sclavie modernă sau oricare alte activităţi ilegale în care sfârşesc prin a fi implicate victimele, costul în suferinţă umană  – fizică şi psihică – este unul uriaş, afectând nu doar indivizi, ci familii şi comunităţi întregi.

În ultima perioadă, un număr mare de cazuri de trafic de persoane au fost raportate atât de autorităţile implicate, cât şi de mass media. În multe situaţii, traficanţii, ca şi victimele sunt cetăţeni români, deseori minori. Aria geografică pe care reţelele de trafic o cuprind este una importantă, cu anchete şi acţiuni care se desfășoară nu doar în România, ci şi în Marea Britanie, Franţa, Elveţia, Belgia şi Italia. Zeci de victime au fost identificate şi numeroşi traficanţi au ajuns în spatele gratiilor, prin excelenta colaborare dintre statul român şi alte ţări europene interesate. Toate aceste cazuri ne indică, pe de-o parte, severitatea fenomenului şi, pe de altă parte, importanţa efortului comun, la nivel european şi internaţional pe care factorii responsabili trebuie să şi-l asume pentru stăvilirea traficului de persoane.

Un aspect important îl reprezintă prezenţa României în recent lansatul raport anual al Departamentului de Stat american pe această temă. Ţara noastră este inclusă în categoria ţărilor care nu îndeplinesc încă standardele în lupta cu acest flagel, dar care depun eforturi în combaterea sa. Chiar dacă mai sunt foarte multe de făcut în acest domeniu, este îmbucurător faptul că s-au făcut remarcate creşterea eforturilor în aplicarea legilor privind combaterea traficului de persoane şi colaborarea dintre instituţiile guvernamentale şi organizaţiile nonguvernamentale implicate.

Dimensiunea fenomenului şi progresele făcute în contracararea acestuia ne arată limpede cât de importantă este continuarea mobilizării noastre în această privinţă, la nivel parlamentar, dar şi al celorlalte structuri ori autorităţi cu responsabilităţi specifice din România. Prin elaborarea raportului anual de evaluare integrată, prin monitorizare consecventă şi prin promovarea legislaţiei necesare, Grupul pentru combaterea traficului de persoane din Parlamentul României îşi propune să rămână unul dintre factorii cei mai vigilenţi, activi şi eficienţi în prevenirea şi reducerea semnificativă a acestui flagel la scară naţionala, regională şi globală”, a transmis deputatul, fost ministru delegat pentru românii de pretutindeni.

Exit mobile version