Preşedintele Traian Băsescu consideră că afirmaţia preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, privind accesul României în Schengen a fost citită greşit, Traian Băsescu menţionând că următoarea discuţie pe această temă ar putea avea loc numai în urma unui raport MCV pozitiv. „Următoarea discuţie serioasă (privind aderarea României la Schengen – n.r.), în opinia mea, se poate face în urma unui raport MCV pozitiv. Dl Barroso nu a spus că România nu va intra în Schengen în 2014, ci a spus că nu va intra în Schengen la 1 ianuarie 2014. Cred că este o citire greşită a declaraţiei preşedintelui Barroso”, a spus Traian Băsescu, înainte de plecare la Paris, unde participă la cea de-a doua ediţie a Conferinţei privind Ocuparea Tinerilor. Preşedintele a precizat că o discuţie pe această temă în Consiliul JAI a fost aprobată deja de Consiliul European, potrivit Agerpress.
„Eu cred că ar trebui să citim foarte bine sau să înţelegem foarte bine declaraţia preşedintelui Barroso. Vreau să ştiţi că, din punctul meu de vedere, am obţinut în Consiliul European decizia ca la nivelul Consiliul UE, la JAI, să se ia în discuţie subiectul. Deci, această decizie politică a Consiliului European va trebui dusă la îndeplinire de Consiliul JAI, acolo unde este reprezentat Guvernul. Momentul când va fi luată în discuţie subiectul România-Bulgaria – acces în Schengen depinde, însă, foarte mult de raportul MCV”, a precizat Băsescu.
Şeful statului a subliniat că în 2012 a fost amânată luarea în discuţie a aderării României la Schengen, ca urmare a „loviturii de stat” din vara acelui an. „Aici poate domnul Ponta şi Crin Antonescu ar avea ceva să îşi reproşeze. Nu ştiu dacă pot sau dacă înţeleg”, a adăugat Băsescu.
El a mai afirmat că ar fi două „impedimente” pentru ca România să intre în Schengen de la 1 ianuarie 2014, iar unul se referă la un raport MCV bun. Al doilea aspect este, potrivit preşedintelui, acela că niciodată nu se poate intra în Schengen de la 1 ianuarie, ci numai din ziua în care se schimbă fusul orar – aprilie sau octombrie.
„Şi, după cum ştiţi, nici Parlamentul, nici Guvernul nu strălucesc în a respecta criteriile cerute de un stat de drept. Guvernul menţine oameni cu dosar penal în instanţă în activitatea de miniştri, iar Parlamentul are vreo trei-patru respingeri de prezentare în faţa procurorilor a unor membri ai Parlamentului. În plus, din câte ştiu, este şi un membru al Parlamentului care are o hotărâre definitivă a Înaltei Curţi că a fost incompatibil şi Parlamentul a decis că poate să rămână în Parlament. Deci, avem probleme politice majore, care nu mă fac foarte optimist şi care, din păcate, nu ţin de mine şi nu ţin nici de DNA, nici de DIICOT, nici de Parchetul General, şi nici de ÎCCJ, şi nici de lupta anticorupţie, ci ţin de voinţa politică. Oamenii ăştia nu pot minţi la nesfârşit românii că nu au noroc în viaţă sau că se împiedică de Băsescu. Faptele lor sunt cele care împiedică procesul de integrare a României în Schengen”, a adăugat Băsescu.
Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat luni seară, în cadrul unei emisiuni a postului francez TF1, că România şi Bulgaria nu vor adera la spaţiul Schengen în 2014, din cauza opoziţiei mai multor state.