Presedintele Traian Basescu a semnat, marti dimineata, in cartea de condoleante deschisa la sediul Ambasadei Ucrainei in Romania in memoria victimelor evenimentelor din Kiev. Inainte de a intra in sediul Ambasadei, presedintele a depus o lumanare aprinsa la locul special amenajat in curtea institutiei.
Dupa cateva minute petrecute in interior, seful statului roman a raspuns scurt la cateva intrebari adresate de jurnalisti, reamintind ca problema ucraineana este importanta pentru tara noastra pentru ca Romania are 640 de km de frontiera comuna cu Ucraina.
In plus, Traian Basescu a mentionat faptul ca in urma modificarilor legislative care au avut loc in ultimele zile la Kiev, romanii din Ucraina si-au pierdut dreptul de a-si folosi limba materna. Deocamdata sunt intr-o situatie buna, adica nu sunt angrenati in conflicte, problema este sa se revina la dreptul de a utiliza limba romana, pentru ca numai asa Ucraina va reusi sa stea unita, daca minoritatile vor avea respectul cuvenit din partea puterii. Inclusiv minoritatea rusa trebuie sa aiba dreptul sa se exprime in limba materna”, a comentat presedintele Traian Basescu.
In contextul conflictului intern din Ucraina, Parlamentul a abolit legea privind limbile minoritatilor, adoptata sub conducerea lui Ianukovici, cu 232 de voturi „pentru”, din 334 posibile.
Legea a intrat in vigoare pe 10 august 2012 si permitea folosirea a doua limbi oficiale in teritoriile unde minoritatile etnice depaseau 10% din totalul populatiei, informeaza RBTH.
Dupa ce legea a intrat in vigoare, limba rusa a devenit a doua limba oficiala cel mai des intalnita in regiunile din Ucraina, dupa limba ucraineana, in teritoriile Odesa, Harkov, Kherson, Mykolaiv, Zaporizhzhya, Sevastopol, Dnipropetrovsk, Luhansk si Donetsk.
Limbile romana, moldoveneasca si ungara au fost de asemenea declarate limbi oficiale in mai multe regiuni din vestul Ucrainei.