Rețelele de transport a gazelor din Republica Moldova vor fi operate de TRANSGAZ, prin Vestmoldtransgaz. Contractul pentru operarea, exploatarea, dispecerizarea și transportul gazelor naturale a fost semnat cu Moldovatransgaz (unde acționar majoritar este Gazprom) din Republica Moldova marți, 5 septembrie, pentru o perioadă de cinci ani și va deveni orerațional începând cu 19 septembrie.
Astfel, TRANSGAZ SA – Vestmoldtransgaz SRL (VMTG) va deveni unicul operator licențiat pentru prestarea serviciului public de transport al gazelor naturale pe teritoriul Republicii Moldova.
Demersul VMTG vine în urma neîndeplinirii de Moldovatransgaz S.R.L. a cerințelor de unbundling, fapt care a condus la modificarea cadrului legislativ din Republica Moldova pentru a se asigura securitatea energetică și alinierea la cadrul normativ european.
La jumătatea lunii iulie, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică din Republica Moldova (ANRE-MD) decisese desemnarea provizorie a Vestmoldtransgaz ca operator al sistemului național de transport al gazelor naturale.
Măsura reprezintă o cerință a Pachetului Energetic 3 al Uniunii Europene, care prevede obligativitatea statelor membre sau partenere de a separa producţia de distribuţie. Cum Gazprom se opune demonopolizării pieței gazelor din Moldova, refuzând inițierea oricărui demers de intrare în legalitate, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică din Republica Moldova poate iniţia, din oficiu, separarea şi certificarea sistemului de transport.
Obligația de separare a operatorilor sistemelor de transport al gazelor naturale este o cerință a Pachetului Energetic III al Uniunii Europene și, respectiv, a Directivei 2009/73/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 13 iulie 2009 privind normele comune pentru piața internă a gazelor naturale, precum și un angajament asumat odată cu aderarea Republicii Moldova la Tratatul de constituire a Comunității Energetice.
Preluarea de către Transgaz a sistemului moldovenesc înseamnă încă un pas în cooperarea energetică dintre România și Moldova, după conducta de gaze Iași-Ungheni, spațiile de stocare gaze pe care România le pune la dispoziția Moldovei, linia de conexiune electrică directă și preconizata preluare a bursei de energie din țara vecină de către OPCOM, operatorul bursei românești.