Pentru a marca Ziua Românilor de Pretutindeni (29 mai 2016) pentru românii din Transcarpatia (Ucraina), sâmbătă, 14 mai 2016, ICR a derulat proiectul-pilot „Traseu cultural: pe urmele nobilimii maramureșene” în cadrul căruia 100 de tineri și profesori din regiune au parcurs un traseu cultural în România, la o serie de locuri semnificative pentru comunitatea maramureșeană, care au culminat cu întâlniri cu personalități ale culturii române. Acesta este cel de-al doilea proiect de anvergură inițiat de Institutul Cultural Român și adresat comunității de moroșeni din afara granițelor, după cel derulat în luna februarie 2016, intitulat „Caravana Mărțișorului în Maramureșul istoric”.
Primul invitat a fost rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj, academicianul Ioan Aurel Pop, care a predat într-o manieră interactivă o lecție de istorie. Prelegerea a fost urmată de un recital susținut de Maria Casandra Hauși, un adevărat ambasador al doinei românești, primită cu o deosebită căldură de către cei prezenți.
Partenerii evenimentului au fost Consulatul General al României la Cernăuți, Primăria Sighetul Marmației, Centrul Cultural Sighetul Marmației, Uniunea Regională a Românilor din Transcarpatia „Dacia”, Clubul Maramureșenilor din Dreapta Tisei și Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni.
Radio România Internațional a fost partener media al ICR în cadrul proiectului, dna Hildegard Ignătescu, corespondentul RRI, realizând o serie de reportaje și interviuri de la fața locului.
Conform recensământului din 2001, comunitatea românească din Transcarpatia numără 32.000 de persoane, dar reprezentanții asociațiilor românești spun că, în realitate, numărul este mult mai mare, apropiindu-se de cifra de 50.000 de persoane, care include și comunitățile de volohi aflate la peste 200 de km de granița cu România.