Site icon TIMP ROMÂNESC

Trei lungmetraje româneşti prezente la Festivalul Internaţional de Film Febiofest

Filmele românești Campania în regia lui Marian Crișan, Neidentificat, în regia lui Bogdan George Apetri și Câmp de maci în regia lui Eugen Jebeleanu, sunt prezente în cinematografele din Republica Cehă, la cea de-a XXVIII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Febiofest (17 septembrie – 9 octombrie 2021), cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Praga.

Campania, regia: Marian Crișan. În centrul filmului se află Mocanu, un politician în plină campanie pentru un loc în Parlamentul European, care rămane blocat la Salonta. El este găzduit de Viorel, un cetăţean obişnuit, tractorist de meserie, iar politicianul îşi va continua campania electorală din casa acestuia, punând la cale un plan cameleonic. Distribuţia este alcătuită din Ion Sapdaru, Ovidiu Crişan, Maria Junghietu, Sorin Cociş, Ion Ruşcuţ, George Dometi, Petre Ghimbăşan, Eugen Ţugulea şi Ioana Chiţu. Scenariul este semnat de Marian Crişan şi Gabriel Andronache, imaginea de Oleg Mutu, scenografia Simona Pădureţu, costumele Anca Miron şi Sonia Constantinescu, montajul de Tudor Pojoni, iar producătorii filmului sunt Marian Crişan şi Anca Puiu.

Neidentificat, regia: Bogdan George Apetri. „Neidentificat”/”Unidentified” este un film care combină și reinterpretează diverse arhetipuri cinematografice populare și de succes: filmul polițist și detectiv, filmul de acțiune, filmul noir și cel care are drept protagonist un anti-erou. În același timp, povestea centrală se desfășoară într-un amplasament unic și specific: lumea unui orășel din România. La aceasta se adaugă o acțiune intensă și câteodată frenetică. O poveste despre peisajul interior al minții și sufletului uman, un film despre alegeri definitorii care pornesc de la dorințe ascunse și conflicte interne. Filmul vorbește despre echilibrul privat existent în fiecare dintre noi, un echilibru cu mult mai puțin stabil decât ne imaginam cu toții.” Din distribuție fac parte actorii Bogdan Farcaș, Dragoș Dumitru, Vasile Muraru, Ana Popescu, Olimpia Malai, Kira Hagi, Ion Bechet, Andrei Aradits, Emanuel Pârvu.

Câmp de maci, regia: Eugen Jebeleanu. Realizat după un scenariu de Ioana Moraru, filmul prezintă o zi din viaţa lui Cristi (Conrad Mericoffer), un tânăr jandarm din Bucureşti. În timpul unei vizite scurte a lui Hadi (Radouan Leflahi), bărbatul cu care are o relaţie la distanţă, Cristi şi colegii lui participă la o intervenţie într-un cinematograf din centru, unde o serie de protestatari sabotează proiecţia unui film LGBTQ+. În mijlocul scandalului din cinema, o relaţie pasageră din trecut cu un alt bărbat revine în prezent, ameninţându-i stabilitatea profesională şi personală. Din distribuţie mai fac parte Alexandru Potocean, Cendana Trifan, Ionuţ Niculae, Alex Călin, Rolando Matsangos şi George Piştereanu. Filmul este produs de Velvet Moraru, imaginea este semnată de Marius Panduru, montajul de Cătălin Cristuţiu, sunetul de Alex Dragomir, iar scenografia şi costumele de Velica Panduru. Drama „Câmp de maci”, debutul în cinematografie al regizorului Eugen Jebeleanu, a fost prezentată în premieră mondială la cea de-a 24-a ediţie a Festivalului Internaţional Tallinn Black Nights (PÖFF). Filmul are în palmares cinci premii internaţionale, două dintre acestea fiind acordate actorului Conrad Mericoffer, pentru cea mai bună interpretare, la Festivalul Internaţional de Film Gijón şi Festivalul Internaţional de Film de la Torino.

Festivalul Internaţional de Film FEBIOFEST a fost fondat în 1993, de compania independentă de film şi televiziune FEBIO Fera Feniče. Organizat iniţial cu buget minim pentru iubitorii adevăraţi ai marelui şi micului ecran, FEBIOFEST s-a transformat în timp într-unul dintre cele mai mari festivaluri internaţionale de film din Cehia, care îşi păstrează încă scopul şi deviza: TOTUL PENTRU PUBLIC! În ultimii ani, şi-au reprezentat personal filmele în cadrul festivalului FEBIOFEST artişti renumiţi cum ar fi: Nanni Moretti, Geraldine Chaplin, Peter Weir, Olivier Assayas, Richard Lester, Roman Polanski, Volker Schlöndorff, Bruno Dumont, István Szabó, Tsai Ming-Liang, Tom Tykwer, Hal Hartley, Andrej Končalovskij, Armin Mueller Stahl, Nikita Michalkov, Carlos Saura, Bruno Ganz sau Claudia Cardinale. Febiofest prezintă anual cele mai bune filme de la festivaluri prestigioase de profil – inclusiv filmele câștigătoare la Berlin, Cannes, Veneția, Toronto, San Sebastian și la alte festivaluri de talie mondială, dar și câteva filme nominalizate la Oscar. În 2021, cinefilii vor putea viziona producțiile cinematografice selecționate în cinematografele din Praga (17-24 septembrie) precum și în alte orașe din Republica Cehă (20 septembrie – 9 octombrie).

 

Exit mobile version