Cea de-a 38-a ediție a Festivalului Internaţional de Film de la Haifa va avea loc în perioada 8-17 octombrie 2022, în timpul sărbătorii iudaice de Sukkot (Sărbătoarea corturilor).
În urma succesului constant de care se bucură proiecțiile de film românesc la fiecare ediție a Festivalului, în cadrul ediţiei din acest an, organizatorii au selectat trei producții românești pentru programul internațional, prezentate în premieră în Israel:
- Insula, regia Anca Damian (România, Belgia, Franța, 2021, 85 min., film în limba engleză, subtitrare în ebraică)
Filmul va putea fi vizionat vineri, 14.10.2022, la ora 19:30 și duminică, 16.10.2022, la ora 14:00, la Cinemateca. Biletele pot fi achiziționate aici și aici.
Din distribuția filmului fac parte: Alexander Bălănescu, Lucian Ionescu, Ada Milea, Cristina Juncu.
Sinopsis: Inspirat din piesa de teatru cu același nume a lui Gellu Naum, Insula este o comedie suprarealistă bazată pe interpretarea poveștii lui Robinson Crusoe. Robinson este un doctor care se retrage pe o insulă populată de migranți, activiști și garda de coastă. În această interpretare, Vineri este un naufragiat, singurul care supraviețuiește unui drum pe mare din Africa spre Italia. Robinson şi Vineri pornesc, fiecare în felul lui, în căutarea Paradisului. Trailerul oficial poate fi urmărit aici.
- R.M.N., regia Cristian Mungiu (România, Franța, Belgia, 2022, 125 min., subtitrare în limbile engleză și ebraică)
Filmul va fi prezentat marți, 11.10.2022, ora 13:00, la Auditorium și duminică, 16.10.2022, ora 20:30, la Centrul Cultural Kriger (Carmel Zarfati). Biletele se regăsesc aici și aici.
Din distribuția R.M.N. fac parte: Marin Grigore, Judith State, Macrina Bârlădeanu, Orsolya Moldovan.
Sinopsis: În preajma Crăciunului, Matthias se întoarce de la muncă din Germania în satul său natal transilvan preocupat de copilul care crește fără el (Rudi), de tatăl lui rămas singur (Otto) și de iubita lui din tinerețe pe care arde să o revadă (Csilla). Îsi dorește să se implice mai mult în educația băiatului rămas prea îndelung doar în grija mamei (Ana) și să-l dezbare de spaimele nedeslușite care l-au cuprins. Când la fabrica de care se îngrijește Csilla sunt angajați muncitori străini, pacea celor din comună se tulbură, spaimele îi cuprind deopotrivă și pe adulți, iar frustrările, conflictele și pulsiunile ies la suprafață prin pojghița subțire de aparentă înțelegere și calm. O poveste despre resorturile profunde ale comportamentului uman în fața realităților care îl surprind, despre relația cu celălalt și despre felul în care ne raportăm cu toții astăzi la un viitor neliniștitor. Trailerul oficial poate fi urmărit aici.
- Spre Nord, regia Mihai Mincan (România, Franța, Grecia, Cehia, Bulgaria, 2022, 123 min., subtitrare în limbile engleză și ebraică)
„Spre Nord” va fi proiectat la Muzeul de Artă JaponezăTikotin luni, 10.10.2022, ora 20:30, și duminică, la ora 12.30. Biletele pot fi achiziționate aici și aici.
Distribuție: Soliman Cruz, Niko Becker, Alexandre Nguyen, Bartholome Guingona.
Sinopsis: Un marinar credincios, de origine filipineză, descoperă un pasager român urcat clandestin la bordul navei pe care lucrează. Convins de Biblia pe care românul o are asupra lui, marinarul intră într-un joc periculos de a-l salva, implicându-și echipajul, credința în Dumnezeu și deopotrivă, viața unui om nevinovat. Trailerul oficial se regăsește aici.
De asemenea, pe lângă proiecțiile de filme românești din cadrul Festivalului, regizorul Radu Muntean a fost invitat să facă parte din juriul competiției internaționale.
Festivalul Internaţional de Film de la Haifa a fost inaugurat în 1983, fiind prima manifestare de acest fel în Israel, şi atrăgând de atunci, de fiecare dată, o largă audienţă de cinefili şi profesionişti media din Israel şi din străinătate. Sunt prezentate, în premieră, lungmetraje, documentare, filme de animaţie, scurtmetraje, retrospective şi tributes. Festivalul este organizat cu sprijinul Primăriei din Haifa, al Ministerului Culturii şi Sportului, al Consiliului Israelian de Film şi al Uniunii Europene.