Site icon TIMP ROMÂNESC

Trupe de teatru românești din Germania, Ucraina și Italia, pe scena Festivalului de toamnă pentru tineret de la Heidelberg

sursa foto: Facebook Iurie Levcic

Ansambluri din România, Germania, Ucraina și Italia/Moldova s-au întâlnit în perioada 7-9 octombrie în cadrul Festivalului de toamnă pentru tineret Heidelberg 2022 – Întâlnirea tinerilor pentru pace -, pentru a se bucura împreună, pe scenă, de dansuri populare tradiționale, muzică populară și muzică clasică și pentru invita publicul să participe la bogata cultură a țărilor respective. Teatrul pentru copii „Teatrolici” din Stuttgart a interpretat basmul „Tinerețe fără vârstă și viață fără moarte” de Petre Ispirescu. 
Vineri, 7 octombrie, la Consulatul General al României la Stuttgart a avut loc un program de muzică clasică și de folclor susținut de tineri interpreți din România și de ansamblurile Perla și Mugurelul din Cernăuți, publicul fiind format din români stabiliți în Germania și reprezentanți ai mediului asociativ românesc.
În următoarele două zile, pe scena festivalului de la Heidelberg, în fața unui numeros public românesc, au urcat peste 15 soliști, ansambluri și trupe de teatru românești din Germania, Ucraina, Italia și România. De asemenea, a fost organizată și o expoziție cu produse tradiționale românești.
Sâmbătă, 8 octombrie, în marja festivalului, la bustul din Heidelberg al  lui Al. I. Cuza a avut loc un moment comemorativ.
Autoritățile locale au fost reprezentate prin Fundația Landului Baden- Württemberg.
Festivalul de toamnă pentru tineret Heidelberg 2022 – Întâlnirea tinerilor pentru pace – a fost organizat de Asociația pentru literatură, muzică și cultură ”Al. I. Cuza” cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, ai cărui reprezentanți au fost prezenți la evenimente, alături de cei ai Consulatului General al României la Stuttgart.
Heidelberg (Germania) este localitatea unde la 15 mai 1873 a încetat din viață, în exil, Alexandru Ioan Cuza – Domnul Unirii – primul domnitor al Principatelor Române.
Bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, amplasat la Heidelberg, acolo unde Cuza si-a petrecut ultimele zile ale vieții, a fost dezvelit în 2011, proiectul fiind realizat cu sprijinul CJ Prahova.
Exit mobile version