Guvernul şi companii private din Turcia poartă discuții cu SUA privind achiziționarea de reactoare modulare mici (SMR), în condițiile în care Turcia vrea să renunțe la utilizarea cărbunelui pentru producția de electricitate, anunță Bloomberg.
“Există un interes serios în energia nucleară ca modalitate pentru a înlocui termocentralele”, a declarat Justin Friedman, consilier principal al Departamentului de Stat, într-un interviu pentru Bloomberg.
Potrivit lui Justin Friedman, există posibilitatea achiziționării a până la 35 de reactoare modulare mici (SMR), având în vedere că Turcia vrea să ajungă la capacități de producție de energie nucleară de până la 20 de Gigawați în 2050.
Pe lista producătorilor americani de reactoare modulare mici (SMR) se numără companii precum NuScale Power Corp. şi TerraPower LLC. Spre deosebire de centralele nucleare tradiționale care sunt construite la comandă, acest tip de reactoare generează sute de megawați de energie electrică şi pot fi construite în serie, într-un mod similar cu componentele asamblate într-o uzină.
Investițiile în 35 de reactoare modulare mici (SMR) s-ar ridica la câteva miliarde de dolari, dar încă nu este neclar cum va fi aranjată finanțarea, dacă discuțiile se vor finaliza cu un acord comercial.
Discuțiile cu SUA vin într-un moment în care compania rusească Rosatom se apropie de finalizarea centralei nucleare de la Akkuyu, în sudul Turciei. De asemenea, Guvernul de la Ankara negociază o a doua centrală nucleară, tot cu Rosatom, ce ar urma să fie construită pe coasta Mării Negre.
Prima centrală cu mini reactor nuclear din Europa va fi la Doicești, Dâmbovița. În martie 2019, Nuclearelectrica și NuScale au semnat un Memorandum de Înțelegere (MOU) pentru a evalua dezvoltarea, licențierea și construcția unui SMR NuScale în România.
În octombrie 2020, România și SUA au semnat un Acord Interguvernamental (IGA) în domeniul proiectelor de energie nucleară, ratificat și de Parlamentul României, prin Legea nr.199/2021.
Tot în octombrie 2020, US Exim Bank și-a exprimat, prin intermediul unui MOU (Memorandum de Înțelegere), cu Ministerul Energiei, interesul de a finanța proiecte mari de investiții în România, inclusiv cele nucleare, în valoare totală de 7 miliarde de dolari, iar în 2021 Nuclearelectrica a primit fonduri USTDA în valoare de 1,2 milioane de dolari pentru a identifica și evalua potențialele amplasamente pentru reactoare modulare mici.
Pe 4 noiembrie 2021, la COP26, NuScale și Nuclearelectrica au semnat un acord de colaborare pentru a avansa implementarea primului reactor modular de mici dimensiuni în Europa.
Colaborarea în domeniul nuclear între România și SUA a început în 1981, când președintele Ronald Reagan a aprobat primul împrumut Exim SUA pentru proiectul Unității 1 de la Cernavodă.