Site icon TIMP ROMÂNESC

UDMR analizează posibilitatea contestării la Curtea Europeană de Justiție a deciziei CE de respingere a Inițiativei Cetățenești Europene

Comisia Europeană a respins Inițiativa Cetățenească Europeană (ICE) pentru protecția minorităților naționale – Minority SafePack, decizie pe care Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) ar putea să o conte la Curtea Europeană de Justiție.Kelemen Hunor a arătat că, indiferent de ceea ce a decis CE, propunerile formulate de mai multe formațiuni politice ale minorităților din state ale UE rămân valabile și vor fi sustinute si de acum înainte.
Obiectivul inițiatorilor ICE va fi crearea unei competente proprii a Uniunii Europene pentru reglementarea drepturilor minorităților la nivel european.

„UDMR nu lupta pe un singur front pentru largirea drepturilor minoritatilor nationale in cadrul UE. In perioada urmatoare, Intergrupul pentru Minoritati Traditionale, Comunitati si Limbi Nationale din cadrul Parlamentului European va prezenta din nou, in legislativul european, o initiativa pentru apararea si largirea sferei drepturilor minoritatilor nationale”, afirma Kelemen Hunor.

Totodata, acesta isi exprima speranta ca va veni vremea cand „in UE va putea fi demolat zidul respingerii”, care impiedica solutionarea problemei minoritatilor in Europa.

„Comunitatile nationale din Europa sunt un factor de stabilitate, ele contribuie la economia Europei, la intarirea regiunilor istorice. Atat UE, cat si statele-natiune care resping gestionarea problemei minoritatilor ar trebui sa inteleaga ca drepturile minoritatilor nu stirbesc drepturile majoritatii, ci adauga bogatie etnica si lingvistica Europei. Comunitatea maghiara din Romania isi indreapta privirile spre viitor, obiectivul ei ramanand realizarea unei reglementari juridice a drepturilor minoritatilor. Pentru atingerea acestui tel, ea, comunitatea, a elaborat o strategie pe termen lung, constand din actiuni hotarate, organizate, o strategie care nu poate fi dusa la bun sfarsit decat daca vom dispune de o puternica prezenta in Parlamentul European”, sustine presedintele UDMR.

Potrivit comunicatului citat, Comisia Europeana i-a informat, luni, pe membrii Comitetului de Initiativa despre decizia de respingere a ICE printr-o scrisoare semnata de secretarul general al Comisiei, Catherine Day, motivarea respingerii fiind ca, „in mod evident, este in afara limitelor prerogativelor UE sa prezinte o propunere urmarind implementarea Tratatelor printr-un act juridic al Uniunii”.

Initiativa Cetateneasca Europeana pentru protectia minoritatilor „Minority SafePack” – prin care reprezentanti a 96 de minoritati din Europa, membre ale Uniunii Federale a Nationalitatilor din Europa (FUEN), solicitau aprobarea de catre Uniunea Europeana a unor reglementari mai clare privind problematica minoritatilor – a fost prezentata de UDMR in luna mai.

Vicepresedintele politic al UDMR, Borbely Laszlo, spunea atunci ca cele sase tematici din „Minority SafePack” sunt: „Limbile regionale sau minoritare, educatie, cultura si diversitate culturala”, „Politica de dezvoltare regionala”, „Participarea si implicarea societatii civile”, „Egalitate si anti-discriminare”, „Media audio-vizuala si continutul digital” si „Sprijin pentru comunitatile minoritatilor nationale”.

„Sunt sase domenii in care cerem ca Uniunea Europeana sa aiba reglementari mai clare, regulamente. (…) Daca Uniunea Europeana poate sa aiba un regulament pentru cultura castravetelui sau putem noi sa avem sau nu mici cu bicarbonat de sodiu, atunci eu cred ca poate sa reglementeze si problema minoritatilor din Europa”, afirma vicepresedintele politic al UDMR.

Initiativa Civica Europeana „Minority SafePack” a fost inregistrata in iulie, de membrii comitetului de initiativa, respectiv Hans Heinrich Hansen, presedintele FUEN, Kelemen Hunor, presedintele UDMR, Anke Spoorendonk, ministru in Guvernul landului Schleswig-Holstein, Jannewietske de Vries, ministru in Guvernul Provinciei Frizia – (Friesland), Karl-Heinz Lambertz, ministru-presedinte al Comunitatii Germane din Regatul Belgiei, Valentine Inzko, reprezentantul principal al Bosniei- Hertegovina la ONU, si Luis Durnwalder, guvernatorul provinciei autonome Tirolul de Sud.

Exit mobile version