Astăzi, Parlamentul European a adoptat cea mai dură rezoluție la adresa Republicii Moldova, ca răspuns la anularea alegerilor locale pentru primăria Chișinău.
După mai multe declarații dure ale oficialilor europeni privind încălcarea principiului de baza al statului de drept, referindu-se în mod clar la invalidarea mandatului lui Andrei Năstase câștigat prin vot democratic, Comisia Europeană a luat decizia de a amâna asistența macro-financiară pentru Republica Moldova din cauza nerespectării precondițiilor politice legate de respectarea mecanismelor democratice, a statului de drept și a drepturilor omului.
Criza politică din Republica Moldova a fost introdusă pe agenda Parlamentul European la capitolul “Încălcări ale drepturilor omului, ale democrației si ale statului de drept.”
Maia Sandu, liderul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) şi câştigătorul recentelor alegeri la primăria Chişinăului, Andrei Năstase, preşedintele Partidului “Platforma Demnitate şi Adevăr” (PPDA), al cărui mandat nu a fost validat, au transmis marţi Consiliului Europei o rezoluţie, adoptată la protestul de duminică.
În Rezoluţia protestului organizat de Mişcarea de Rezistenţă Naţională a opoziţiei proeuropene extraparlamentare se cere:
- confirmarea legalităţii alegerilor pentru Primăria Chişinău şi validarea mandatului lui Andrei Năstase;
- anularea sistemului electoral mixt şi revenirea la sistemul proporţional de vot;
- demiterea şi tragerea la răspundere a judecătorilor care au participat la pronunţarea deciziei de anulare a alegerilor.
În cazul în care guvernarea nu va îndeplini aceste cerinţe în actuala sesiune parlamentară, comitetele de rezistenţă vor întreprinde acţiuni paşnice de nesupunere civică – greve, proteste permanente, blocarea instituţiilor ”capturate” de sistem. Totodată, pentru data de 26 august va fi convocată Adunarea generală a cetăţenilor din toată Republica Moldova şi din diasporă.
De asemenea, Maia Sandu a avut o întrevedere cu comisarul european pentru Politica Europeană de Vecinătate și Negocieri pentru Extindere, Johannes Hahn, dar și cu Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate.
Bruxellesul suspendă astfel acordarea primei tranșe din asistența financiară de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova.
Comisia Europeană a apreciat că măsurile legate de aplicarea politicilor economice au fost respectate, nu și condițiile de ordin politic. Acestea vizează respectarea mecanismelor democratice, statul de drept și drepturile omului. Valoarea tranșei suspendate este de 30 de milioane de euro.