Site icon TIMP ROMÂNESC

UE instituie norme mai stricte pentru combaterea fraudelor legate de mijloacele de plată fără numerar

UE își intensifică lupta împotriva fraudei care implică mijloace de plată fără numerar (cărți de credit, cumpărături online etc.) prin actualizarea și modernizarea normelor existente.

Consiliul a adoptat în mod formal Directiva privind combaterea fraudelor și a contrafacerii în legătură cu mijloacele de plată fără numerar. Statele membre au la dispoziție 2 ani pentru a pune în aplicare noile norme.

Directiva actualizează normele existente pentru a asigura crearea unui cadru juridic clar, solid și neutru din punct de vedere tehnologic. În plus, directiva elimină obstacolele operaționale care afectează investigarea și urmărirea penală și prevede acțiuni menite să sporească sensibilizarea publicului în legătură cu tehnicile frauduloase precum phishing-ul sau skimming-ul.

Directiva își propune să fie neutră din punct de vedere tehnologic și să acopere nu numai mijloacele de plată fără numerar tradiționale, cum ar fi cardurile bancare sau cecurile, ci și noile modalități de a efectua plăți apărute în ultimii ani, precum portofelele electronice, plățile efectuate de pe dispozitive mobile și monedele virtuale.

Printre principalele dispoziții se numără definiții armonizate ale anumitor infracțiuni săvârșite online, precum accesul neautorizat la calculatorul unei victime sau phishing-ul; norme armonizate privind sancțiunile aplicabile persoanelor fizice: cinci, patru sau trei ani de închisoare, în funcție de infracțiunea săvârșită, ca pedeapsă minimă în cazurile în care un judecător impune pedeapsa privativă de libertate „maximă” la nivel național pentru fraudele legate de mijloacele de plată fără numerar; acordarea de asistență și sprijin pentru a se asigura faptul că victimele sunt suficient de bine informate cu privire la drepturile lor și cetățenii sunt consiliați cu privire la modul în care se pot proteja de astfel de fraude; clarificarea sferei de competență pentru a se asigura o mai bună gestionare a fraudelor transfrontaliere.

Directiva prevede norme minime, astfel încât statele membre au libertatea de a depăși cadrul acestora și de a pune în aplicare norme mai stricte, inclusiv o definiție mai largă a infracțiunilor sau pedepse mai severe.

Acest vot formal marchează sfârșitul procesului legislativ. Directiva va fi acum semnată în mod formal și apoi va fi publicată în Jurnalul Oficial. Statele membre vor avea la dispoziție doi ani (de la publicarea în JO) pentru a pune în aplicare noile dispoziții.

Se estimează că în 2013 valoarea furturilor săvârșite de infractori prin intermediul fraudelor legate de mijloacele de plată fără numerar se ridică la 1,44 miliarde de euro. Aproximativ 36 miliarde de mesaje de tip phishing sunt trimise în fiecare an cetățenilor europeni.

Directiva a fost propusă de Comisie în septembrie 2017 ca parte componentă a răspunsului UE la provocările la adresa securității cibernetice. Directiva actualizează Decizia-cadru 2001/413/JAI a Consiliului, care datează din 2001.

Exit mobile version