UE și statele sale membre au semnat un nou acord de parteneriat cu membrii țărilor africane (ACP), Statele Caraibe și Pacific (OACPS), ca bază juridică generală a colaborării în următorii douăzeci de ani. Noul acord urmează Acordului de la Cotonou și va fi cunoscut sub numele de „Acordul Samoa”. Acordul acoperă subiecte precum dezvoltarea și creșterea durabilă, drepturile omului și pacea și securitatea.
Denumirea Acordului a fost convenită la cea de-a 46-a sesiune a Consiliului de Miniștri ACP-UE, care a avut loc chiar înaintea ceremoniei de semnare, tot la Samoa.
Noul Acord de parteneriat stabilește principii comune și acoperă domenii precum drepturile omului, democrație și guvernare, pace și securitate, dezvoltare umană și socială, creștere economică și dezvoltare durabilă și incluzivă, durabilitatea mediului și schimbările climatice și migrație și mobilitate.
Acordul include o bază comună, care se aplică tuturor părților, combinată cu trei protocoale regionale pentru Africa, Caraibe și Pacific, cu accent pe nevoile specifice ale fiecărei regiuni.
Cele 27 de state membre UE și cele 79 africane, Țările din Caraibe și Pacific reprezintă împreună aproximativ 2 miliarde de oameni și mai mult de jumătate din locurile la ONU. Cu acest nou acord, părțile vor putea răspunde mai bine nevoilor emergente și provocărilor globale (schimbările climatice, guvernarea oceanelor, migrația, sănătatea, pacea și securitatea).
Aplicarea acordului va începe la 1 ianuarie 2024, dar va intra în vigoare după aprobarea Parlamentului European și ratificarea părților (toate statele membre ale UE și a cel puțin două treimi din membrii OACPS).
ACP-Parteneriatul UE este unul dintre cele mai vechi și mai cuprinzătoare cadre de cooperare dintre UE și țările terțe.
Cadrul legal anterior pentru parteneriat, Acordul de la Cotonou, a fost semnat în 2000.
Negocierile post-Cotonou au început în septembrie 2018, în marja Adunării Generale a ONU, cu scopul de a ajunge la un acord asupra unui nou tratat modernizat care să succedă Acordului de la Cotonou. Negociatorii șefi au parafat noul Acord în aprilie 2021. Consiliul a adoptat o decizie privind semnarea și aplicarea provizorie a acordului la 20 iulie 2023.