Rezultatul Summitului de la Vilnius al Parteneriatului Estic, din 29 noiembrie, arată că UE trebuie să facă mai mult pentru a sprijini aspiraţiile europene ale partenerilor săi europeni, spun deputaţii europeni în rezoluţia adoptată joi. Ei cer ca la Consiliul UE din decembrie să se dea un semnal politic puternic că uşa UE rămâne deschisă, chiar dacă Ucraina nu a semnat acordul de asociere.
Rezoluţia spune că UE trebuie să utilizeze toate instrumentele, inclusiv ajutorul, comerţul, politica de vize şi proiectele de securitate energetică în cadrul unei „politici mai strategice şi mai flexibile” pentru a sprijini partenerii estici să aleagă legături mai puternice cu Europa.
Parlamentul European condamnă presiunea Rusiei asupra Ucrainei, Armeniei şi a altor parteneri estici ca să îi îndepărteze de la semnarea tratatelor cu UE, cerând Uniunii şi statelor membre să răspundă. Parlamentul cere Comisiei să ia în calcul măsuri, dacă Rusia încalcă regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului prin sancţiuni comerciale motivate politic împotriva UE şi a partenerilor săi.
Ucraina – o ocazie pierdută
Deputaţii deplâng decizia preşedintelui ucrainean Ianukovici de a nu semna acordul de asociere, numind aceasta „o mare oportunitate ratată”. Ei subliniază sprijinul lor continuu în acest sens, cu condiţia ca cerinţele să fie îndeplinite, şi cer Consiliului European din decembrie să transmită un semnal politic puternică că UE rămâne pregătită să discute cu Ucraina.
Deputaţii îşi exprimă solidaritatea cu poporul ucrainean care demonstrează paşnic împotriva deciziei lui Ianukovici şi condamnă utilizarea „brutală şi inacceptabilă” a forţei de către forţele de securitate în nopţile de 9,10 şi 11 decembrie, inclusiv pe durata vizitei Înaltului Reprezentant Catherine Ashton în Ucraina .
Ei cer eliberarea imediată şi necondiţionată a protestatarilor arestaţi şi fac apel la trimiterea în Ucraina a unei misiuni de mediere la nivel înalt a UE.
Deputaţii cer ca o misiune a Parlamentului European să meargă în Ucraina cât de curând posibil şi subliniază că există posibilitatea de a organiza alegeri noi, un instrument al oricărei democraţii, „atunci când este nevoie de o reînnoire a legitimităţii populare”.
Armenia – Rezoluţia exprimă regretul Parlamentului privind decizia Armeniei de a se alătura Uniunii Vamale cu Rusia, după mai mult de trei ani de negocieri privind asocierea cu UE, cerând autorităţilor armeniene să respecte dreptul poporului de a manifesta împotriva lor.
Georgia şi Moldova – unele succese
Deputaţii salută iniţierea acordurilor politice şi comerciale cu Georgia şi Moldova la summitul de la Vilnius şi speră ca acestea să poată fi semnate cât de curând posibil. Ei cer Comisiei să se asigură că cetăţenii acestor state vor beneficia de anumite avantaje tangibile, pe termen scurt, în urma acestor acorduri.
Ei salută, de asemenea, propunerea de a permite cetăţenilor moldoveni să călătorească în spaţiul Schengen fără vize.
Azerbaidjan – Parlamentul cere Parlamentului din Azerbaidjan să reconsidere decizia de a suspenda participarea la adunarea parlamentară a EURONEST, ca urmare a criticilor aduse de PE privind modul în care au fost organizate alegerile prezidenţiale. Deputaţii exprimă îngrijorări şi în privinţa arestării activiştilor din opoziţie şi a hărţuirii ONG-urilor independente şi a presei.
Rusia – la distanţă
Parlamentul „respinge foarte ferm” orice propunere de a include Rusia în acordurile de asociere dintre UE şi partenerii estici.
UE nu ar trebui să îi ignore pe ucrainenii care protestează împotriva deciziei propriului guvern de la amâna semnarea acordului de asociere cu UE, au spus deputații europeni în cadrul unei dezbateri privind situația din Ucraina. O parte din deputați au arătat că decizia Ucrainei de a nu semna acordul este un eșec pentru politica externă a UE și o victorie a Rusiei.
Štefan Füle, comisar european pentru politica de vecinătate, a avertizat că Ucraina nu își permite continuarea tensiunii și adâncirea disputei în contextul crizei financiare. „O mare parte a populației a hotărât deja în ce parte ar trebui să meargă Ucraina”, a spus comisarul european.
„Este dificil de înțeles cum nimeni nu a anticipat până în ultimul moment faptul că președintele Ucrainei ne va închide ușa în nas”, a spus José Ignacio Salafranca Sánchez-Neyra (PPE, Spania), care crede că decizia Ucrainei de a nu semna acordul de asociere cu UE nu este unul din cele mai strălucitoare momente din istoria politicii externe UE.
Libor Rouček (S&D, europeni, Cehia) a spus: „Ar trebui să ajutăm ucrainenii care spun clar că vor în Uniunea Europeană, că au acceptat valorile europene. Este datoria noastră morală.”
„Este voința de netăgăduit a oamenilor de a se îndrepta către un viitor european, aș vrea să vedem această pasiune și în Uniunea Europeană, unde, de multe ori, securitatea și beneficiile apartenenței la UE sunt luate ca atare”, a spus Graham Watson (ALDE, Regatul Unit).
Purtând drapelul ucrainean, Rebecca Harms (Verzi/ALE, Germania) a cerut UE să acționeze: „Rolul UE este de a confrunta și preveni escaladarea violenței și de a promova negocierile”.
Ryszard Legutko (CRE, Polonia) a spus că Parteneriatul estic este „un eșec umilitor”. „Rusia a câștigat, UE a pierdut”, a adăugat dumnealui.
„Cetățenii ucraineni, de la est la vest, de la nord la sud, trebuie să aibă ocazia de a decide, iar UE trebuie să facă totul pentru ca acest lucru să se întâmple”, a spus Helmut Scholz (GUE/NGL, Germania).
Zbigniew Ziobro (EFD, Polonia) a spus: „Summit-ul de la Vilnius a fost o înfrângere a UE. Cooperarea propusă a fost respinsă de cei mai mari parteneri ai noștri din regiune”.
„UE trebuie să înțeleagă că extinderea și asocierea cu vecinii săi este legată de propria sa securitate și nu de transformarea lor”, a spus Adrian Severin (neafiliat, România).
„Președintele Ianukovici trebuie să asculte oamenii”, a spus președintele comisiei pentru afaceri externe, Elmar Brok (PPE, Germania), adăugând că Moscova a folosit presiunea comercială asupra Ucrainei, fapt care încalcă dreptul internațional.
„Aseară am fost alături de tinerii studenți la EuroMaidan; le putem spune că le deschidem ușile, să nu își facă griji”, a spus Paweł Kowal (CRE, Polonia), președintele delegației pentru relațiile UE-Ucraina. Conform ui Kowal, acte legislative precum circulația fără vize ar schimba complet situația într-un an.